Sonia Argint: ce înseamnă, de fapt, să ai un stil de viaţă sănătos

Pentru a trăi sănătos nu îţi trebuie abonament la sală şi nici echipamente scumpe, este de părere Sonia Argint. Alături de Anca Bucur și Răzvan Popescu, ea este "ambasador" al ediţiei a 15-a a Bucharest MARATHON, din weekend-ul 8-9 octombrie 2022, unde peste 15.000 de alergători sunt așteptați la start și 20 de cauze umanitare sunt susținute de către participanți.

image

"Starea de sănăate este un echilibru Între minte trup suflet. Degeaba ai pachetele pe abdomen dacă la nivel mental nu exista liniște. Multe dintre afecțiunile cu care ne confruntam sunt generate din cauza stresului si presiunii la care suntem supusi zilnic. Aici face sportul insa minuni. Din acest motiv, fac tot posibilul să nu renunț la sport, meditație și ascultatul muzicii. Sunt activități care fac foarte bine creierului și implicit stării emoționale și trupului. Nu este nimic surprinzător. Pur și simplu creierul emite acele substanțe numite neurotransmițători care ne ajută să ne menținem echilibrul.

Dar un stil de viață sănătos nu trebuie să însemne complicat! Ci unul bazat pe simplitate. Ce necesită? Preocupare adevărată, un pic de efort și consecvență. Așa cum am mai spus-o în repetate rânduri: stilul de viață sănătos este eficient doar dacă este o constantă care se întinde pe parcursul întregii vieți.

A avea un stil de viață sănătos nu este o chestiune care se rezumă doar la alimentație și mișcare. Este o atitudine holistică, în care dăm atenție minții și spiritului, deopotrivă. Stilul de viață sănătos NU este o alegere pe care o facem pentru a arăta bine, ci pentru a trăi bine.

Mișcare/sport se poate face în picioarele goale, acasă pe o saltea. YouTube este plin de exerciții pentru oricine cu orice nivel de pregătire. NU ÎȚI TREBUIE ABONAMENT LA SALĂ CA SĂ FII ÎN FORMĂ ȘI NICI ECHIPAMENT SCUMP.

În concediu, indiferent că alegi să mergi la mare sau la munte, fii activ/ă. Plimbări lungi dimineața și seara după masă, înot, trasee ușoare prin pădure – orice te ridică de pe șezlong sau de pe scaunul de la masă.

Joggingul este unul dintre sporturile care îmi limpezesc mintea cel mai bine. Și când mă refer la asta, discut despre cât de aerisit îmi simt creierul după o sesiune de alergare. Este acel moment în care mă conectez la sufletul, mintea și corpul meu".

image

Bucharest Marathon animă capitala weekendul acesta

Multe vedete vor alerga pentru cauze umanitare, iar altele susțin sportul și cheamă oamenii la alergat. Actorul Adi Nartea, arhitectul Andra Marinescu, prezentatoarea Diana Enache, dar și Sonia Argint, Anca Bucur, Doru Todoruț sunt alergatori obișnuiți ai evenimentului, susținători ai unor ONG’uri sau ai sportului în general. Lor li se alătură mulți alții, numeroase persoane publice sau iubitori ai sportului din toate domeniile, care se vor prezenta la linia de start în weekend, pe 8-9 octombrie.

Bucureștiul găzduiește cea de-a 15 ediție a Bucharest MARATHON, unde peste 15.000 de alergători sunt așteptați la start și 20 de cauze umanitare sunt susținute de către participanți.

Sâmbătă, 8 octombrie vor avea loc cursele necompetitive, cu starturile de la 08.45, pentru fotolii rulante, ora 09.00, pentru Cursa Populară (2,5 km) și ora 10.30, pentru Cursele Copiilor.Traseele curselor de sâmbătă au ca puncte de plecare și sosire Piața Constituției și se desfașoară pe Bd. Unirii, până la Piața Unirii. 

Duminică, 9 octombrie este dedicată curselor competitive. Primul start va fi pentru cursa de 10km, fotolii rulante si pentru cursa de 10km, individual, urmând ca la 09.30 să aibă loc startul pentru cursele Maraton, Semimaraton și Ștafete.Prezentatorul de radio, Răzvan Popescu, este parte din proiectul Bucharest Marathon, într-un moment deosebit din viața lui, după ce a trecut printr-o operație cu dublu rol, de micșorare a stomacului și pentru o hernie hiatală pe care a descoperit-o recent.“În cazul meu, înainte de operație, am făcut investigații și un set de analize extrem de serioase. Un lucru pentru mine e clar, în viata mea nu am fost la atâția medici. Totul s-a întâmplat într-o zi și la finalul zilei s-au stabilit pașii următori. La mine a fost nevoie de ceva pastile pentru tensiunea arterială, iar medicul chirurg Ionuț Hutopila a găsit la investigații si o hernie hiatală pentru care a fost nevoie de o intervenție suplimentară. Micșorarea stomacului a fost făcută în acelasi timp cu hernia hiatală. Durerile au fost suportabile, similare cu o febră musculară mai puternică. De a doua zi am putut să mă plimb, mișcarea fiind chiar recomandată.  Evaluările post-operatorii sunt făcute la o lună, trei luni, șase luni, noua  luni și un an. Am slăbit 31 de kg până acum, plecând de la 127 de kg.

”Răzvan povestește și despre cum vede el stilul de viață sănătos, despre faptul că recomandă sportul ca prevenție pentru boli fizice, dar și pentru sănătatea psihică: “Nu cred că operația este primul pas, însă sunt situații în care nu mai există altă variantă. Ca să nu se ajungă în situații limită, sportul și mâncarea sănătoasă sunt esențiale, în orice situație, pentru a menține kg și a fi sănătos. Anul acesta, sunt alături de Bucharest Marathon și sustin acest eveniment sportiv, deși sunt încă în recuperare și mai am puțin până să fiu în formă, însă nu am renunțat deloc la sport, fac atât cât pot, însă este o constantă în viața mea. Consider că sportul trebuie făcut din timp, pentru prevenție, pentru un corp și o minte sănătoasă. Mai ales alergarea, care are foarte multe efecte benefice asupra organismului, inclusiv eliminarea stresului acumulat.

”Traseul Bucharest Marathon este ca un tur al orașului, trecând pe lângă cele mai importante repere emblematice și culturale ale Bucureștiului, alergătorii vor putea să exploreze capitala pe un traseu extraordinar, cu punct de plecare Bd. Libertății (în dreptul Parcului Izvor) și sosire în Piata Constituției, parcurgând bulevardele din centrul, nordul și estul Bucureștiului (Calea Buzești, Piața Victoriei, Șoseaua Kisseleff, Calea Victoriei, Bd. Unirii, Bd. Decebal, Bd. Basarabia).​Înscrierile online pentru Bucharest Marathon sunt deschise până marți, 4 octombrie, indiferent de probă, cu excepția probei de 10KM, care este sold out. Înscrierile vor fi disponibile și în cadrul SportExpo, în limita locurilor disponibile, în Piața Constituției, începând de joi, 6 octombrie, orele 16.00.

Alergătorii pot ridica ​kiturile de concurs tot din Piața Constituției, tot începând de joi, de la aceeași oră.Traseele pentru toate cursele au startul în centrul Bucureștiului, în imediata vecinătate a Pieței Constituției, iar hărțile sunt disponibile pe site-ul www.bucharest-marathon.com. Aproape 650 de voluntari se vor afla pe traseele curselor (inclusiv la punctele de start & finish), în zilele de eveniment, iar pe traseu vor fi 11 puncte de entertainment și 6 puncte de hidratare.  

image