Vrei să pierzi în greutate? Alergarea te poate ajuta!
Cu toţii credem că există un singur mod de alegat, iar fiecare dintre noi aleargă cum poate. Adevărul este însă că putem alerga în funcţie de efectele care dorim să apară în urma acestui efort.
Astfel, dacă doreşti să alergi pentru a ajuta la formarea masei musculare va fi nevoie de mai mult efort. În primul rând va trebui să alergi destul de des, pentru a antrena musculatura, iar pe parcurs, cu cât capacitatea ta de a alerga mai mult va creşte, cu atât vei câştiga mai multă masă musculară.
Pentru persoanele care vor să scadă în greutate este recomandat ca acest efort să aibă frecvenţa de 2-3 ori pe săptămână, iar ritmul de alergare să fie unul lent.
„În privinţa procesului de ardere a grăsimilor, alergatul este la fel de eficient precum participarea la programele de la sala de fitness, aerobicul, mersul pe bicicletă sau înotul”, explică medicul primar de recuperare medicală Georgiana Ozana Tache, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti. Alergarea scade glicemia (fiind indicată celor cu diabet zaharat), normalizează tensiunea arterială, previne osteoporoza, tonifică masa musculară, combate depresia, creşte capacitatea pulmonară, precum şi puterea de concentrare. Pentru a beneficia de aceste avantaje, trebuie să alergăm de cel puţin trei ori pe săptămână, 30 de minute. Este mai sănătos să alergăm dimineaţa, pentru că nivelul de poluare este mai scăzut.
Pe măsură ce corpul se obşnuieşte cu efortul poţi să măreşti intensitatea alergării. Este recomandat totuşi să faci pauze dese în care să respiri adânc. În aceste pauze, însă, nu este recomandat să te opreşti. Trebuie să mergi cu paşi normali, pentru ca intensitatea cardiacă să scadă.
Nu uita să respecţi câteva reguli esenţiale
Încălzeşte-te înainte de alergare
Înainte de a alerga, nu uita să faci câteva exerciţii de încalzire, cum ar fi exercitiile de stretching şi repetă-le dupa ce ai terminat de alergat, pentru a nu-ţi supune organismul unei schimbări bruşte de ritm.
Nu-ţi încovoia umerii, relaxează-ţi muşchii şi pastrează-ti spatele drept pentru că o postură dreaptă “fortează” muşchii spatelui şi pe cei fesieri sa lucreze mai mult şi astfel tu vei obţine rezultate mai repede.
Consumă alimente care să te ajute
Nu-ţi încovoia umerii Înainte de alergare ai nevoie de o porţie generoasă de carbohidraţi - fulgi de ovăz, pâine integrală cu seminţe, orez integral sau paste făinoase integrale, alături de lapte sau iaurt, ouă, carne şi peşte.
Aceste combinaţii îţi vor oferi porţia de energie pentru antrenament. Cea mai bună sursă de glucide sunt fructele, însă trebuie să le consumi separat, cu 30 de minute înainte de a te apuca de alergat.
Astfel poţi să consuma o banană, 1-2 mere sau o portocală. În plus, pe lângă aportul de glucide, aceste fructe conţin şi un aport mare de apă şi de vitamina C.
Citeşte şi:
Cât de important este echipamentul de alergat?
4 beneficii ale alergatului asupra creierulu
Pentru a petrece mai mult timp liber în natură şi pentru a te distra alături de cei dragi, noi, cei din redacţia Click! Sănătate, te invităm la cea de-a VIII-a ediţie a crosului Click! Sănătate.
Te aşteptăm să alergi duminică, 12 iunie, în Parcul Izvor. După şapte ediţii de succes la care au alergat peste 5.000 de persoane, redacţia Click! Sănătate te invită să alergi alături de vedete pentru a susţine un stil de viaţă sănătos.
Pentru că promovăm stilul de viaţă sănătos prin mişcare, indiferent de vârstă, anul acesta organizăm crosul Popular, dar şi crosul Familiei, eveniment la care pot alerga părinţii alături de cei mici pe un traseu special.
Vom premia locul 1, 2, 3 pentru următoarele categorii de vârstă la Crosul Popular:
a. Juniori - 3 categorii, băieţi şi fete:
- de la vârsta de 10 ani până la 12 ani;
- de la vârsta de 13 ani până la 14 ani;
- de la vârsta de 15 ani până la 18 ani.
b. Seniori - 3 categorii, bărbaţi şi femei:
- de la vârsta de 19 ani până la 34 ani;
- de la vârsta de 35 ani până la 45 ani;
- de la vârsta de 46 ani până la 59 ani.
c. Veterani - bărbaţi şi femei:
- cu vârsta de sau peste 60 ani.
În schimb, la Crosul sunt aşteptaţi copiii însoţiţi de părinţi cu varsta până la 10 ani. La ediţia de anul trecut, peste 80 de copii au alergat fie de mână, fie în cărucioare alături de părinţi, pe o distanţă de 300 de metri.
Ca şi la celelalte ediţii ale crosului, înscrierile se vor face pe baza talonului din revistele Click! Sănătate, Click! pentru femei, dar şi din ziarele Adevărul şi Click! din săptămânile anterioare evenimentului.
Vă aşteptăm ca şi în anii trecuţi cu zeci de premii, dar şi cu surprize din partea noastră şi a vedetelor. Haideţi să alergăm şi să ne distrăm împreună pentru sănătate!