Chiar trebuie să facem 10.000 de paşi pe zi pentru a trăi mai mult?

Se ştie că mişcarea face parte dintr-un stil de viaţă sănătos. Una dintre cele mai simple modalităţi de activitate fizică este mersul pe jos. Unii specialişti recomandă 10.000 de paşi zilnic pentru a rămâne în formă. Dar, chiar este nevoie de atât de mulţi paşi?

plimbare jpg

Un studiu recent publicat în The Lancet Public Health efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Massachusetts arată totuşi că nu este nevoie chiar de 10.000 de paşi pentru a rămâne în formă şi pentru a avea o sănătate bună. Ei subliniază că aceasta este o idee preconcepută, prezentată de un brand japonez de pedometre pentru a-și promova produsul.

Cercetătorii au analizate datele despre obiceiurile de mers pe jos ale câtora mii de oameni din diverse ţări obţinute din 15 studii. Mai exact, au fost analizate informaţiile despre 47.000 de adulți din Asia, America de Nord, Australia și Europa.

În primul rând, s-a descoperit că rata mortalității a scăzut pe măsură ce numărul de pași a crescut. Totuși, statisticile arată că odată ce este atins un anumit număr de pași, acesta nu mai scade.

Numărul de paşi de care ai nevoie zilnic pe zi depinde de vârstă

Amanda Paluch, epidemiolog la Universitatea din Massachusetts și autor principal al studiului, afirmă că „stabilizarea are loc la diferite valori ale pașilor pentru adulții mai în vârstă și mai tineri”.

Persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste au nevoie de aproximativ 6.000 până la 8.000 de pași pe zi, iar oamenii cu vârsta mai mică de 60 de ani de 8.000 până la 10.000 de pași pe zi pentru a-şi creşte speranţa de viaţă.  

Cercetătorii subliniază că viteza de mers nu are importanţă. Prioritatea este găsirea unui ritm zilnic bun pentru o speranță de viață mai bună. Amanda Paluch spune că este important să ne amintim că „mișcarea puțin mai mult este benefică, mai ales pentru persoanele care fac foarte puțină activitate fizică”.

Citeşte şi: De ce este important ritmul cardiac. Care este valoarea normală