S-a descoperit cum se înmulţesc celulele canceroase

1 2 jpg jpeg

Descoperirea oamenilor de ştiinţă de la University College din Londra ar putea salva milioane de vieţi.

Specialiştii au identificat un mecanism cunoscut sub numele „urmăreşte şi aleargă” (chase and run), în cadrul căruia celulele sănătoase şi cele bolnave se urmăresc în corp. Pe această bază, specialiştii vor putea pune la punct o terapie revoluţionară care poate bloca această acţiune, ţinând tumorile într-un singur loc.

Specialiştii sunt de părere că este „relativ simplu” de găsit o modalitate de oprire a efectului „urmăreşte şi aleargă”.

„Multe dintre decesele puse pe seama cancerului nu sunt cauzate de tumoarea primară. În schimb, oamenii mor din cauza tumorilor secundare provenite de la primele celule maligne, care au capacitatea de a călători şi de a „coloniza” organe vitale precum plămânii şi creierul”, afirmă profesorul Roberto Mayor. Cercetătorul spune că acest lucru se întâmplă pentru că celulele maligne urmează calea celor sănătoase, fără a se şti însă de ce.

În cadrul cercetării, apărute în „Nature Cell Biology”, au fost folosite două tipuri de celule embrionare pentru a simula rolul celulelor canceroase şi a celor sănătoase.