Robotul da Vinci Xi, cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume, utilizat cu succes în Spitalul Euroclinic

Tehnologia reduce semnificativ riscul de recidiv─â ├«n cazul afec╚Ťiunilor oncologice, oferind numeroase beneficii pacien╚Ťilor.

image

Medicii acredita╚Ťi ├«n chirurgie robotic─â din Spitalul Euroclinic au realizat cu succes 100 de interven╚Ťii robotice ├«n primele 6 luni de zile, de la instalarea robotului daVinci Xi, cel mai avansat ╚Öi cunoscut sistem de chirurgie robotic─â din lume. Tehnologia daVinci Xi permite efectuarea opera╚Ťiilor complexe, cu riscuri reduse ╚Öi importante avantaje post operatorii pentru pacien╚Ťi.

Din cele 100 de interven╚Ťii robotice, realizate de echipele chirurgicale din Spitalul Euroclinic ├«n perioada septembrie 2021 ÔÇô februarie 2022, aproximativ 60% au tratat afec╚Ťiuni ginecologice oncologice, precum: cancerul de col uterin, cancerul de endometru sau cancerul ovarian. Spre deosebire de laparoscopie, chirurgia robotic─â a reprezentat pentru aceste paciente optiunea cea mai pu╚Ťin invaziv─â ╚Öi cea mai eficient─â. Studiile arat─â c─â pe l├óng─â gradul ridicat de precizie, interven╚Ťia realizat─â cu ajutorul robotului daVinci Xi reduce semnificativ riscul de recidiv─â ├«n cazul afec╚Ťiunilor oncologice.

ÔÇťExist─â studii care au demonstrat c─â prin laparoscopie nu pot fi identifica╚Ťi ╚Öi sco╚Öi cu mare precizie to╚Ťi ganglionii din pelvis, iar robotul ├«╚Ťi confer─â un grad mult mai ├«nalt de precizie, mai ales c├ónd se scot ganglionii limfatici din pelvis. Ace╚Ötia se afl─â pe ni╚Öte structuri vasculare extrem de complexe, riscul de s├óngerare este foarte mare ╚Öi cel mai mare risc este de a l─âsa ganglioni pe loc, care pot fi contamina╚Ťi cu celule neoplazice ╚Öi care s─â duc─â apoi la o recidiv─â a bolii. Prin urmare, chirurgia robotic─â scade riscul de recidiv─â.ÔÇŁ, explic─â prof. univ. dr. Petre Br─âtil─â, chirurg de excelen╚Ť─â ├«n ginecologia minim-invaziv─â, directorul medical al Spitalului Euroclinic, ad─âug├ónd c─â ÔÇťprecizia de neegalat, maximum de control ╚Öi vizibilitatea crescut─â sunt doar c├óteva dintre avantajele pe care le-am sesizat ├«n timpul interven╚Ťiilor roboticeÔÇŁ.

Un alt mare avantaj al interven╚Ťiilor robotice este faptul c─â elimin─â sau reduc la minimum durerea resim╚Ťit─â de pacien╚Ťi postoperator. De exemplu, prima pacient─â care a beneficiat de histerectomie robotic─â ├«n Spitalul Euroclinic m─ârturise╚Öte c─â nu i-a venit s─â cread─â c─â nu simte niciun fel de durere sau disconfort dup─â opera╚Ťie: ÔÇťPrimul lucru pe care l-am observat si care m-a surprins a fost ca n-am avut dureri. Am crezut ca am medica╚Ťie administrat─â pe ven─â ╚Öi de aceea nu simt nicio durere, dar apoi c├ónd am v─âzut c─â efectiv nu mai eram conectat─â la nicio perfuzie ╚Öi nu aveam dureri mi s-a p─ârut incredibilÔÇŁ

Chirugia robotic─â, ideal─â pentru opera╚Ťiile complexe, ├«n zone greu accesibile

Spre deosebire de opera╚Ťia clasic─â ori cea laparoscopic─â, chirurgia robotic─â ofer─â o precizie mai mare ├«n sala de opera╚Ťie ╚Öi cre╚Öte substan╚Ťial calitatea actului medical. ├Än acest fel, pacien╚Ťii beneficiaz─â de interven╚Ťii cu incizii minime, de doar c├ó╚Ťiva milimetri, cu riscuri reduse ╚Öi recuperare accelerat─â. Datorit─â imaginilor 3D pe care le capteaz─â ╚Öi le m─âre╚Öte de 10 ori, daVinci Xi ├«i ofer─â chirurgului o vedere mult mai bun─â. Astfel, poate separa cu mai mare u╚Öurin╚Ť─â ╚Ťesuturile bolnave de cele s─ân─âtoase, f─âr─â s─â afecteze vasculariza╚Ťia zonei asupra c─âreia se intervine. Cele 4 bra╚Ťe ale robotului se pot roti ├«n 7 direc╚Ťii, 540 de grade, astfel chirurgul care ├«l manevreaz─â are acces ├«n zone ├«nguste, cu structuri sensibile.

ÔÇťRobotul DaVinci este pentru chirurg un instrument deosebit. Mi╚Öc─ârile pe care chirurgul le efectueaz─â la consola robotului sunt transmise bra╚Ťelor acestuia, care, prin intermediul unor instrumente particulare, cu grad de mobilitate similar articula╚Ťiei m├óinii umane, le replic─â identic intraabdominal. Beneficiind ╚Öi de o camer─â ce m─âre╚Öte imaginea foarte mult este u╚Öor de ├«n╚Ťeles acurate╚Ťea ╚Öi precizia gestului chirugical cu identificarea unor detalii anatomice de mare fine╚Ťe ╚Öi evitarea lez─ârii unor structuri importante. Vorbim de un progres tehnologic particular, cu valoare mare at├ót ├«n chirurgia oncologic─â, ├«n special ├«n tratamentul cancerului colo-rectal, c├ót ╚Öi ├«n chirurgia herniilor.ÔÇŁ, explic─â dr. Bogdan Barta, ╚Öef sec╚Ťie chirurgie general─â, medic primar specializat ├«n chirurgia minim-invaziv─â a afec╚Ťiunilor digestive, inclusiv a cancerului colorectal.

Pe de alt─â parte, avantajele chirurgicale se traduc ├«n beneficii reale si perfect cuantificabile pentru pacien╚Ťi, care se bucur─â de o recuperare mult mai rapid─â ╚Öi mai usoar─â, av├ónd ├«n vedere c─â toate riscurile asociate opera╚Ťiilor complexe sunt reduse la minimum. Acest lucru este valabil inclusiv ├«n cazul interven╚Ťiilor efectuate pentru repararea diferitelor tipuri de henii si defecte parietale de mari dimesiuni, care presupun disec╚Ťii am─ânun╚Ťite ╚Öi laborioase.

ÔÇťExperien╚Ťa celor 6 luni de interven╚Ťii chirurgicale robotice ├«n sfera abdominal─â ne confirm─â eficien╚Ťa ╚Öi beneficiile majore aduse de chirurgia avansat─â. Robotul daVinci Xi nu aduce beneficii numai pacientului. Pe l├óng─â confortul sporit, recuperarea mult mai u╚Öoar─â, reluarea precoce a activit─â╚Ťilor sociale ╚Öi familiale ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd lipsa durerii postoperatorii, chirurgia robotic─â ne permite o mult mai bun─â acurate╚Ťe a gestului chirurgical, cu riscuri perioperatorii mult diminuate.ÔÇŁ, sus╚Ťine Dr. Bogdan Serban, medic specialist Chirurgie General─â, acreditat ├«n chirurgie robotic─â.

Chirurgia robotic─â este cel mai modern, precis ╚Öi eficient tratament oferit la ora actual─â ├«n ├«ntreaga lume pentru numeroase afec╚Ťiuni medicale. Regina Maria este singura re╚Ťea de s─ân─âtate din Rom├ónia cu 4 robo╚Ťi chirurgicali, din care 2 robo╚Ťi daVinci Xi - cel mai performant ╚Öi mai modern sistem chirurgical de pe pia╚Ť─â. De asemenea, 14 din cei 40 de chirurgi activi acredita╚Ťi ├«n chirurgie robotic─â ├«n ╚Ťara noastr─â opereaz─â ├«n 3 spitale Regina Maria: Spitalul Euroclinic, Ponderas Academic Hospital si Spitalul Regina Maria Cluj.