Premieră: Româncele pot depista endometrioza printr-un test de salivă

Statisticile arată că 1 din 10 românce aflate la vârsta fertilă suferă de endometrioză, dar boala este frecvent subdiagnosticată. Se estimează că este nevoie, în medie, de 8-12 ani ca o femeie care suferă de endometrioză să primească diagnosticul corect.
Ziwig Endotest este un test genetic de salivă inovator, neinvaziv, prin intermediul căruia poate fi depistată endometrioza. Este pentru prima dată când acest test este adus în țara noastră.
Testul de diagnostic bazat pe salivă, dezvoltat recent de o companie franceză, oferă o nouă perspectivă asupra depistării precoce a oricăror forme de endometrioză, reprezentând o schimbare majoră pentru femeile care se confruntă cu această afecțiune.
Cum funcționează?
Reprezentând o inovație majoră în diagnosticarea precoce a endometriozei, testul utilizează secvențierea de ultimă generație a microARN-urilor (NGS) și inteligența artificială, permițând identificarea tuturor tipurilor de endometrioză cu o acuratețe superioară metodelor de diagnostic tradiționale, standard.
Cu doar o simplă probă de salivă, testul analizează microARN-urile umane, biomolecule implicate în reglarea expresiei genice. Acest lucru permite identificarea unei semne specifice pentru endometrioză, formată dintr-o combinație de 109 microARN-uri, oferind medicilor un instrument de diagnostic rapid, precis și accesibil.
Testul are o sensibilitate de 97,4% și o specificitate de 93,5% în detectarea endometriozei, ceea ce îl face un instrument de diagnostic performant, acuratețea remarcabilă fiind confirmată printr-un amplu studiu clinic.

Testul poate fi făcut doar la indicația medicului specialist și nu înlocuiește investigațiile imagistice necesare în astfel de cazuri, cum ar fi RMN-ul cu protocol de endometrioză. Testul poate fi efectuat în orice punct de recoltare Regina Maria din țară.
Diagnosticarea endometriozei este, în prezent, un proces complicat și de lungă durată, cu impact direct asupra vieții pacientelor. Statisticile indică faptul că este nevoie, în medie, de 8-12 ani pentru ca o femeie să fie diagnosticată cu endometrioză, timp în care aceasta poate consulta mai mulți medici și poate fi supusă unor investigații numeroase.
Deși boala poate debuta în adolescență, este mai frecventă la femeile între 25 și 35 de ani. În timp ce unele paciente pot avea o varietate de simptome, în cazul altora, boala nu este identificată decât în momentul unui consult de fertilitate.
„Endometrioza este o afecțiune cronică, în care un țesut similar cu mucoasa uterină crește în afara uterului, provocând durere, inflamație, sângerări și, uneori, infertilitate. În timpul menstruației, leziunile de endometrioză pot reacționa la variațiile hormonale, declanșând un tablou simptomatic polimorf, inclusiv durere pelvină cronică, durere în timpul menstruației, infertilitate, oboseală cronică și nu numai. Există, însă, și forme de endometrioză silențioase, în care pacientele sunt asimptomatice și în cazul cărora diagnosticul de endometrioză este pus doar în timpul unui consult pentru infertilitate. Femeile care se confruntă cu infertilitatea au o probabilitate de 30-50% de a avea endometrioză”, explică dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, fondatorul Endo Institute, cu expertiză recunoscută și validată de rezultatele excelente în diagnosticul și tratamentul endometriozei și al altor afecțiuni ginecologice.