Ce legătură poate fi între colesterol și greutatea ta?

Kilogramele în plus cresc riscul de a avea prea multe lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL) sau „colesterol rău” în sânge. Acest lucru crește riscul de probleme cardiace și alte probleme grave.

La fiecare 10 kilograme mai mult față de normal, corpul produce până la 10 miligrame de colesterol în plus, în fiecare zi.

Pierderea în greutate poate ajuta la scăderea colesterolului, și reduce riscul de boli de inimă și diabet.

Corpul are nevoie de colesterol, în anumite limite. Ficatul îl produce pentru a ajuta la construirea celulelor și la stocarea grăsimilor. Corpul îl foloseste și pentru a produce vitamina D, care este importanta pentru un sistem imunitar sanatos.

1 colesterol concept shutterstock 216611539 jpg jpeg

Colesterolul mare poate fi corelat cu un număr mai mare de kilograme. Foto: Shutterstock

Problema începe atunci când există prea mult LDL în sânge, adică hipercolesterolemie. Acest lucru poate crea depozite de grăsime care se acumulează (ateroscleroză), blochează arterele și, în cele din urmă, limitează fluxul sanguin. Ateroscleroza este factor de risc pentru atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Un motiv pentru care excesul de greutate sau obezitatea crește șansele de a avea colesterol ridicat este că afectează modul în care organismul produce și gestionează lipoproteinele, inclusiv colesterolul și trigliceridele, de care corpul are nevoie în cantități mici.

Trigliceridele se formează în ficat din acizi grași liberi (grăsimi) și un fel de glucoză (zahăr). Dacă corpul tău produce prea multe trigliceride, se poate ajunge la niveluri mai mari de alte lipoproteine, inclusiv de colesterol.

Prin urmare, a fi supraponderal sau obez poate crește riscurile de a avea trigliceride mari și colesterol ridicat, deoarece:

- Ai țesut adipos mare, ceea ce înseamnă că sunt livrate ficatului cantități mai mari de acizi grași liberi. Acest lucru este valabil mai ales dacă porți greutatea suplimentară în jurul mijlocului.

- Ești rezistent la insulină, ceea ce poate crește și cantitatea de acizi grași liberii din ficat.

- Ai inflamație în tot corpul, care poate afecta modul în care corpul gestionează HDL sau „colesterolul bun” și alte lipoproteine.

Cum ajuta pierderea kilogramelor

Pierderea în greutate poate ajuta la reducerea nivelului colesterolului, deoarece poate reduce cantitatea de grăsime pe care o ai în corp și poate face mai puțin probabil prezența inflamațiilor.

Pierderea în greutate poate, de asemenea, inversa rezistența la insulină, astfel încât corpul să fie mai ușor capabil să regleze hormonii și lipoproteinele.

Într-un studiu, persoanele care au pierdut cel puțin 5% din greutate și-au redus semnificativ nivelul de LDL, colesterol total și trigliceride.

Bărbații care au pierdut între 5% și 10% din greutate au avut rezultate mai bune decât femeile din studiu care au pierdut acea cantitate. Dar oamenii care au pierdut mai puțin de 5% din greutate au avut doar niveluri mai scăzute de trigliceride.

Pe lângă deite specifice, recomandate de medic, ține minte că, pentru a fi în formă este nevoie de doar 20 de minute de exerciții fizice de trei ori pe săptămână. Începe încet și crește până la 30 de minute de cinci ori pe săptămână. Mersul pe jos este o modalitate bună de a face mișcare.

Renunță la fumat, chiar dacă, uneori, când oamenii se lasă de fumat, se îngrașă câteva kilograme. Fumatul scade nivelul HDL, chiar și expunerea la fumatul pasiv poate fi dăunătoare pentru nivelul tău de colesterol. Vei fi mult mai sănătos dacă renunți la acest viciu.

Sursa: WebMd