Ce sunt codurile Monitor de pe biletele de trimitere?

Există şapte categorii de pacienţi care suferă de boli cronice grave, iar codurile Monitor de pe biletele de trimitere le asigură accesul la analize chiar şi când laboratoarele şi clinicile au epuizat plafonul.
Au dreptul la analize gratuite de monitorizare a bolii pacienţii care au una din cele şapte categorii de afecţiuni cronice:
Monitor 2 – Cancer
Monitor 3 – Diabet
Monitor 4 – Boală cardiovasculară
Monitor 5 – Boală rară. Lista cu boli rare se poate consulta pe următorul link: http://cas.cnas.ro
Monitor 6 – Boală neurologică
Monitor 7 – Boală cerebrovasculară
Monitor 8 – Boală cronică renală.
Pe listă apărea şi categoria Monitor 1 - pacienţii COVID-19, care aveau nevoie de monitorizare după externare, dar care a fost eliminată de pe această listă, informează hotnews.ro.
Pentru a putea beneficia cu prioritate de investigaţii gratuite necesare pentru monitorizarea uneia dintre cele şapte afecţiuni cronice grave, medicul trebuie să completeze pe biletul de trimitere Monitor.
Cine mai poate face analize în acelaşi regim
- Analize și investigații recomandate persoanelor asigurate și neasigurate în scop de prevenție.
- Analize și investigații recomandate persoanelor asigurate și neasigurate pentru confirmarea/infirmarea suspiciunii de boală oncologică.
analize și investigații recomandate persoanelor asigurate cu afecțiune oncologică.
- Analize şi investigaţiile recomandate persoanelor asigurate de medicii de familie şi medicii de specialitate obstetrică-ginecologie în cadrul consultaţiilor de monitorizare a evoluţiei sarcinii.
- Analize recomandate persoanelor neasigurate în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV.
Unde se pot face analizete gratuite în orice monent al lunii
Lista furnizorilor de servicii medicale care au contract cu casele de asigurări de sănătate din toată ţara poate fi consultată pe site-ul CNAS - AICI.
Analizele, atât cele de laborator, cât şi investigaţiile imagistice se pot face la orice furnizor de servicii medicale de stat sau privat, care se află în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Citeşte şi: Cum afli ce drepturi ai ca asigurat?