Când începe Postul Paştelui. Ce se consumă în Săptămâna Albă

image

Cel mai lung şi sever, Postul Paştelui are rolul de a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Învierii lui Hristos, care, în 2025, este celebrată pe 20 aprilie.

Înainte de cel mai important eveniment din calendarul ortodox, creştinii se pregătesc spiritual şi trupeşte prin Postul Paştelui.

În 2025, Postul Paştelui începe pe 3 martie şi se încheie pe 19 aprilie, cu o zi înainte de Înviere.

Ce este Săptămâna Albă şi când pică

Înainte de Postul Paştelui, Biserica îi pregăteşte pe credincioşi pentru a renunţa mai uşor la alimentele de origine animală. Pe 23 februarie 2025 se lasă sec de carne, iar acest lucru înseamnă că este ultima zi în care creştinii pot consuma astfel de alimente.

Pe 24 februarie începe Săptămâna Albă, în care creştinii pot mânca alimente de dulce, dar fără carne. Astfel, se pot consuma lapte, ouă, brânză până duminică, 2 martie 2025, cu o zi înainte de Postul propriu-zis.

Vezi și: Ne face peştele mai deştepţi? Răspunde dr. Alina Epure

Când sunt dezlegările la peşte în Postul Paştelui

În unele zile de post, Biserica îngăduie consumul de peşte, pentru a mai îmbogăţi meniul modest care presupune abţinerea de la carne, ouă şi produse lactate. Peştele este un simbol creştin. Conform legendelor, Iisus ar fi mâncat peşte fript şi puţină miere după ce a înviat.

În 2025, cele două zile cu dezlegare la peşte sunt: 25 martie, când este celebrată Buna Vestire, şi 13 aprilie, Duminica Floriilor.

Dincolo de semnificaţiile religioase, peştele este un aliment sănătos, pe care medicii îl recomandă de două ori pe săptămână, în cadrul unei alimentaţii sănătoase. „Peştele reprezintă una din cele mai sănătoase opţiuni din cadrul unei diete, pentru conţinutul crescut de acizi graşi nesaturaţi, proteine, vitamine şi nutrimente, însă din cauza poluării apei, în special cu mercur, trebuie să avem grijă la alegerile pe care le facem”, explică dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.  

@Shutterstock