Povara gripei. Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase explică ce este protecția dincolo de gripă

image

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și Director Medical Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a explicat în Adevărul Live ce este protecția dincolo de gripă.

Atentie! Gripa înseamnă complicații care îl duc pe pacient chiar la terapie intensivă

O gripă! O săptămână cu tratament sau 7 zile fără, tot atât durează. Recunoașteți atitudinea pe care o au cei mai mulți atunci când vine voba despre ...gripă. Dincolo de abordarea ”pe lejer”, românii mai fac și acum confuzia între gripă și viroză, apelând, în cele mai multe cazuri la tratamentul după ureche, sau unul naturist.

Specialiștii atrag atenția că este important să eliminăm confuzia referitoare la faptul că o viroză este o ....gripă. Prin factorii de risc, gripa aduce și complicații majore pentru pacient.

”Personale mature, trecute de o anumită vârstă, care prezintă boli cronice au un potențial ridicat să dezvolte și complicații, prin afectarea întregului organism, de la cele neurologice până la digestive. De exemplu, dacă avem o persoană care are și diabet, gripa va aduce complicații pe boala principală, prin decompensarea diabetului, la care se pot adăuga complicațiile cardiace și de multe ori, în forme agresive.”, spune Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și Director Medical Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”

Invitat în Adevărul Live, medicul Adrian Marinescu subliniază că gripă poate face orice persoană, indiferent de vârstă. El atenționează însă, că sunt și tineri care nu au, sau nu știu să aibă o boală anume. Iar în urma gripei pot dezvolta complicații. Specialistul se referă la cei supraponderali, la copiii astmatici, cei care au o formă de bronșită. Aceștia pot dezvolta complicații, în urma unei gripe.

”Gripa este greu de dus. Cine a trecut prin ea știe. Formele de gripă variază foarte mult. Dar ea este ușor de recunoscut, față de o viroză. O stare generală proastă, cu debut rapid, ca și cum ești bătut. Ai dureri musculare, dor globii oculari, gripa este starea care te pune la pat. Este foarte important să înțelegem că pentru unele persoane, gripa poate să aducă și complicații care se tratează la terapie intensivă”, declară dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și Director Medical Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”

Atenție!Gripa, în cazul persoanei nevaccinate poate să aducă complicații foarte mari

Nu este obligatoriu ca toți cei care fac gripă să dezvolte și complicații. Așa cum arată specialistul, acestea apar la persoanele cu vârsta înaintată și cu boli asociate. Aici este cel mai mare risc și aici trebuie luate măsuri pentru a evita aceste situații.

”Acest tip de persoane trebuie să se vaccineze, pentru că sezonul de gripa este lung și poate dura până în primăvară. Dar trebuie să înțelegem următorul aspect. Nu există vaccinarea care să ducă la o protecție 100% . Dar ceea ce putem face prin vaccinare este mai ales să evităm complicațiile care pot apărea. Acestea trebuie să fie prevenite, în cea mai mare măsură.” Spune pentru Adevărul Live dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și Director Medical Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals”

Specialistul subliniază că acum, în România vaccinul antigripal există în farmacii, în diferite variante, fără probleme de a fi achiziționat de către pacient. Mai mult, din acest an, anumite categorii de pacienți beneficiază de vaccinul antigripal compensat integral. Începând cu acest sezon, medicii de familie nu mai primesc dozele de vaccin în cabinete, dar vor elibera rețeta pacienților care pot beneficia de vaccinul gratuit. Pe baza acesteia, pacienții pot ridica vaccinul, din farmacii.

Copiii cu vârsta între 6 luni și 5 ani, persoanele de peste 65 de ani, mai ales pacineții cu boli cronice, cum ar fi respiratorii (astm, BPOC), cardiovasculare și metabolice (diabet), femeile însărcinate sunt printre pacienții care primesc vaccinul compensat 100%.

”Este foarte bine să existe gratuitatea, compensarea, dar ceea ce ne interesează este să se înțeleagă că vaccinarea este importantă pentru toată lumea. Și pentru cei cu boli cronice și pentru cei care nu au așa ceva. Important este să fie un procent cât mai mare din populație vaccinată. Și mai contează ca pacientul să facă acest vaccin la timp. Dacă el este făcut în februarie, la nivel individual este bine, dar nu va schimba situația epidemiologică.” declară dr. Adrian Marinescu

Atenție! În România avem și varianta vaccinului cu un conținut mai mare de tip antigenic, pentru cei cu vârsta de 60+

În Adevărul Live, Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și Director Medical Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” vorbește despre vaccinul antigripal, care există acum în farmacii, în paralel cu cel clasic. Este vorba despre varianta destinată persoanelor de peste 60 de ani și cu risc major de a dezvolta complicații, în cazul infectării cu gripă.

”Ceea ce este nou acum, nu doar în România, este prezența variantei de vaccin cu doză mare de antigene, care oferă o protecție sporită, mai ales persoanelor care au răspuns mai scazut la cel clasic, vaccinul standard. Prin ce se diferențiază noua variantă? Prin faptul că are eficacitate ridicată, prin conținutul mai mare de tip antigenic. Pe înțelesul tuturor, adică, pacientul obține anticorpi într-o cantitate mai mare în cazul persoanelor trecute de 60 de ani, cu boli cronice. În cazul lor, la vaccinul clasic, răspunsul este mai scăzut. Și important este ca persoanele respective să fie vaccinate cu acest tip de vaccin, care le asigură protecția eficientă.” Spune Dr. Adrian Marinescu.