Medic: Cum să dormi dacă suferi de răceală sau gripă?

Să stai întins pe spate ar putea înrăutăți simptomele, dar există și câteva poziții care pot atenua disconfortul dat de boală, spune medicii.

În fiecare toamna observăm o creștere a bolilor respiratorii precum răceala, gripa și, în ultimii ani, COVID-19.

Chiar dacă aceste infecții pot fi ușoare pentru mulți oameni, unoeri pot face ravagii prin faptul că ne distrug somnul, ne lasă obosiți și prelungesc în acest fel efectele bolii.

De exemplu, simptomele precum durerea în gât, nasul înfundat și tusea în piept sunt mai mari atunci când te culci, agravând congestia și îngreunând respirația.

2 solutii simple care te scapa de sforait jpg jpeg

Pe o parte, cu o pernă sub cap este poziția cea mai bună pentru somn, când ești răcit. Foto: Shutterstock

Somnul este esențial pentru întărirea sistemului imunitar atunci când este afectat, așa că este important să iei măsurile necesare pentru a-ți asigura o noapte întreagă de odihnă, care ajută la refacere.

Având în vedere acest lucru, Rebecca Swain - expert în somn de la Winstons Beds, a vorbit cu Express.co.uk despre modalități de dormi când ești bolnav.

Dormitul pe o parte va oferi cea mai bună alinare a simptomelor răcelii și gripei, a spus Rebecca.

„Este important să adoptați o postură diferită în somn,  atunci când ești bolnav. Cei care se luptă cu congestia ar trebui să doarmă pe o parte la un unghi ușor și să-și ridice capul folosind perne suplimentare pentru a ușura presiunea la nivelul sinusurilor. Poziția așezat pe spate ar putea înrăutăți congestia.”

Acest sfat este susținut și de experții de la Sleep Advisor.

Ei au spus: „Somnul pe o parte poate ajuta la scurgerea unei părți a mucusului care se află pe căile respiratorii, blocând nările. Este necesar să ții capul mai sus și pe o parte pentru a ajuta la drenarea sinusurilor.”

Un nas înfundat te poate ține treaz noaptea, dar aburii inhalați slăbesc mucusul și ajută la eliberarea căilor respiratorii.

Ea a spus: „Inhalați aburul format de castron cu apă fierbinte și luați în considerare adăugarea de miere sau uleiuri esențiale precum lavandă sau arbore de ceai pentru a calma inflamația.”

Dormi la maximum 24 de grade Celsius

„Ar putea fi tentant să te bagi sub plapumă la căldură atunci când ești bolnav, dar acest lucru ar putea perturba somnul și ar putea exacerba simptomele, așa că deschideți fereastra pentru a menține maximum 24 de grade.”, a mai spus specialista, care a continuat: „Hidratarea generală ajută la ameliorarea simptomelor, iar băuturile calde sunt grozave pentru cei care suferă de simptome de răceală.

Ceaiul din plante este o opțiune excelentă, deoarece poate calma durerile de gât și congestia generală și poate stimula sistemul imunitar înainte de culcare.”

Pentru a vă grăbi recuperarea după o răceală, medicii recomandă să vă odihniți din plin și să dormiți.

De asemenea, recomandă să beți multă apă pentru a evita deshidratarea.

Sursa: Express