Pneumonia comunitară "atacă" tot mai multe persoane. De ce au crescut cazurile

pel8 jpg

Ai febră, te simți slăbit și tușești? Ai putea avea pneumonie. Specialiștii atrag atenția și vorbesc despre creșterea alarmantă a cazurilor. 

„Timp de aproape doi ani, datorită protecţiei oferite de purtarea măştilor, aproape că nu am putut vorbi de pneumonii comunitare. Aşa cum îi spune şi numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate. Transmiterea este foarte ridicată îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunţarea la purtarea măştii, au început să apară, iar acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie. Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme uşoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidităţi, se impune internarea în spital pentru administrarea tratamentului.

În această grupă intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronşiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă şi care pot prezenta risc vital”, spune dr. Gabriel Geru de la spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Pneumonia se manifestă prin febră ridicată, de peste 38 de grade, cu debut acut, frisoane, junghiuri toracice, tuse cu expectoraţii, dificultăţi de respiraţie, mialgii, hemoptizie (spută cu sânge), cefalee şi chiar durere abdominală.

“Până acum vorbeam de o specificitate temporală a cazurilor, în sensul că majoritatea apăreau primăvara devreme şi toamna. Acum am constatat o creştere a numărului de persoane care contractează pneumonii chiar şi în această perioadă de primăvară târzie, când temperaturile sunt de peste 22-25 de grade. Practic, nu doar că am revenit la numărul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi şi de o creştere a acestuia, iar principalul factor este imunitatea scăzută a pacienţilor. Iar în cazul pacienţilor cu comorbidităţi, există chiar posibilitatea de apariţie a unor complicaţii ce pot duce la insuficienţă respiratorie, chiar şoc septic şi, de aceea, cei care prezintă un asemenea risc rămân internaţi în spital”, mai spune dr. Gabriel Geru.