Pleci în una dintre aceste ţări? Ar trebui să te vaccinezi înainte!

vaccin covid jpg

Pentru a preveni riscuri de a contracta boli precum malaria, este bine să te informezi cu privire la vaccinurile recomandate înainte de a pleca în străinătate.

Schema de vaccinare înaintea unei călătorii internaţionale este personalizată şi este recomandată de medic, în funcţie de destinaţie, durată, vaccinări obligatorii sau recomandate în zona respectivă, riscurile de îmbolnăvire specifice zonei, au transmis, miercuri, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, potrivit unor comunicate de presă.

Specialiştii în sănătate publică recomandă persoanelor care urmează să călătorească în străinătate să se programeze la o consultaţie la medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate, cu câteva săptămâni înainte de plecare, să se informeze care sunt tipurile de vaccinuri sau medicaţia profilactică ce trebuie administrate înainte sau în timpul deplasării, lucru care se poate face adresându-se unui cabinet de vaccinări internaţionale.

Vezi AICI lista cu cabinete de vaccinologie publice şi private.

Malaria, boală severă

"Malaria este o boală severă, care la om poate fi cauzată de patru specii distincte de protozoare din genul Plasmodium (Plasmodium falciparum, Plasmodium Vivax, Plasmodium Ovale şi Plasmodium Malariae), care sunt transmise prin înţepătura infectantă a unei femele de ţânţar Anopheles. Alte căi de transmitere a malariei sunt transplacentar, prin utilizarea de ace non-sterile între utilizatorii de droguri, prin transfuzii de sânge sau transplant de organ", potrivit specialiştilor DSPMB citaţi de Agerpres.

Potrivit sursei citate, în pofida eforturilor de eliminare a malariei, aceasta continuă să reprezinte o importantă problemă de sănătate publică la nivel mondial. Peste 100 de ţări şi teritorii din Africa, Asia de Sud şi Sud-Est, America Centrală şi de Sud, Caraibe, Orientul Mijlociu şi Oceania sunt considerate endemice, principala regiune afectată fiind Africa.

Ţări cu risc de contractare a poliovirusurilor

Conform DSPMB, există state cu risc potenţial de răspândire internaţională a poliovirusurilor: Afganistan, Pakistan, Republica Democrată Congo, Madagascar, Malawi, Mozambique; state cu detecţie de poliovirusuri cu/fără transmitere locală: Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeş, Republica Congo, Egipt, Guinea, Indonezia, Israel, Kenya, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Republica unită a Tanzaniei, Yemen, Zambia şi Zimbabwe.

"Vaccinarea se va face cu 4 - 6 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia şi va fi consemnată pe certificatul internaţional de vaccinări în format OMS conform IHR 2005 care va însoţi celelalte documente de călătorie. În România, certificatul internaţional de vaccinări se obţine în urma administrării produselor vaccinale în cabinetele de vaccinări internaţionale a căror listă se afişează pe site-ul INSP (la rubrica sfaturi pentru călători). Publicarea listei de cabinete se face după aprobarea acestora de către Ministerul Sănătăţii", se arată în comunicat.