Ministerul Sănătăţii: Niciun caz de hepatită misterioasă la copii în România

După alertele din zilele trecute legate de cazurile de hepatită acută la copii de cauză necunoscută, Ministerul Sănătăţii a transmis un comunicat legat de acest subiect.

image

Cele două cazuri suspecte de îmbolnăvire cu virus hepatitic de cauză necunoscută la un copil de 10 ani şi la un altul de 8 luni au fost infirmate, potrivit comunicatului emis de Ministerul Sănătăţii.

„Cele două cazuri suspecte de îmbolnăvire cu virus hepatitic de cauză necunoscută ale unor copii de 10 ani, respectiv 8 luni au fost infirmate. Pentru o corectă informare a opiniei publice, precizăm că, în România, nu a fost depistat, până în prezent, niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută”, informează Ministerul Sănătăţii.

Primul caz suspect de hepatită de origine necunoscută a fost cel al unei fetiţe de cinci ani. După analize amănunţite, s-a dovedit că micuţa are boala Wilson şi insuficienţă hepatică, fiind supusă unui transplant hepatic.

În lumea întreagă au fost raportate până acum în jur de 200 de cazuri de hepatită de origine necunoscută. 

Posibila cauză a acestor cazuri ar fi adenovirusul de tip 41, responsabil de apariţia unor gastroenterite severe. Cei mai mulţi copii diagnosticaţi au cinci ani sau mai puţin şi au prezentat simptome de gastroenterită - diaree şi greaţă - urmate de icter (îngălbenirea pielii şi a ochilor), ceea ce arată că ficatul este afectat.