Iată ce te îmbătrâneşte mai mult decât fumatul!

Există numeroşi factori care accelerează procesul de îmbătrânire. Printre aceştia se numără cei care ţin de stilul nostru de viaţă, de obiceiuri şi de stările noastre.

image

Singurătatea şi nefericirea ar accelera vârsta biologică într-o proporţie mai mare decât fumatul. Este concluzia unei cercetări internaţionale conduse de compania de biotehnologie Deep Longevity, la care au luat parte oameni de ştiinţă americani şi chinezi. În cadrul studiului, specialiştii au măsurat efectele singurătăţii, ale somnului agitat şi al nefericirii asupra ritmului îmbătrânirii, iar rezultatele au fost cel puţin interesante.

La cercetare au participat 11.914 de adulți chinezi. S-a observat o accelerare a îmbătrânirii la persoanele cu antecedente de accident vascular cerebral, boli hepatice și pulmonare și la fumători. Specialiştii au observat însă şi o rată a îmbătrânirii accelerată la persoanele psihic vulnerabile. Cercetătorii au descoperit că sentimentul de singurătate crește vârsta biologică mai mult decât fumatul. Cu ajutorul unui ceas fiziologic, un model statistic care măsoară vârsta biologică mai degrabă decât vârsta cronologică, s-a observat că singurătatea ar putea adăuga 1,65 de ani de îmbătrânire. În schimb, fumatul ar adăuga în jur de 1,25 de ani de îmbătrânire.

Autorii articolului citaţi de medicalxpress.com concluzionează că aspectul psihologic al îmbătrânirii nu trebuie neglijat. Potrivit lui Manuel Faria de la Universitatea Stanford, „stările mentale și psihosociale sunt unii dintre cei mai puternici predictori ai rezultatelor sănătății – și a calității vieții – dar totuși au fost în mare parte omise din asistența medicală modernă”.

Vezi şi: De ce este periculoasă singurătatea? Sfatul psihologului

Dăunează sănătăţii inimii

Nu este prima concluzie care arată efectele negative ale singurătăţii asupra sănătăţii fizice şi psihice. Un studiu prezentat la congresul EuroHeartCare 2018, al Societatii Europene de Cardiologie, a subliniat că singurătatea are efecte negative asupra sănătăţii cardiovasculare, fiind un predictor puternic al decesului prematur.

Izolarea socială poate avea asupra organismului aceleaşi efecte ca fumatul, obezitatea şi alcoolul, conform unui studiu al specialiştilor americani de la Universitatea „Brigham Young” din Utah. Pe baza unei analize a peste 300.000 de persoane a reieşit că singurătatea este la fel de nocivă pentru organism ca şi fumatul a 15 ţigări pe zi, ca şi consumul de alcool şi de două ori mai periculoasă ca obezitatea.