Hepatita C poate fi depistată mai rapid, printr-un test inovator

A apărut primul test imunologic complet automatizat disponibil comercial, care permite determinarea simultană și independentă a statusului antigenului și anticorpilor virusului hepatitei C (HCV). Testul imunologic permite diagnosticarea mult mai precoce a infecției active cu HCV, ceea ce face posibilă acordarea timpurie a îngrijirii adecvate pacienților pentru a opri atât evoluția bolii, cât și transmiterea acesteia.

hepatita C jpg

Testul permite determinarea simultană și independentă a statusului antigenului și anticorpilor virusului hepatitei C (HCV) dintr-un singur eșantion de plasmă sau ser uman. Acest lucru înseamnă că testul poate fi folosit pentru a detecta stadiul incipient al infecției, precum și atunci când pacientul se recuperează de pe urma virusului sau prezintă semnele unei infecții cronice care poate duce la alte boli, cum ar fi cancerul de ficat.

Prin utilizarea dublei detecții a antigenului de bază al HCV și a anticorpilor împotriva HCV, testul permite diagnosticarea mult mai precoce a infecției active cu virusul hepatitei C, prin comparație cu testele care detectează doar anticorpi, deoarece antigenul de bază apare la începutul infecției și este un marker al replicării virale în curs. Acest lucru poate duce la o intervenție timpurie pentru pacienți, la reducerea numărului de vizite la clinică necesare prelevării de probe pentru analize suplimentare și poate ușura o parte din povara testării asupra sistemelui de sănătate.

Vezi şi: Terapii noi şi eficiente pentru hepatita C

„Odată cu îmbunătățirea screeningului pentru hepatită, sistemele de sănătate au posibilitatea de a elimina această boală prin îmbunătățirea serviciilor de prevenție, testare și tratament”, a declarat Thomas Schinecker, Director General al Roche Diagnostics.

Prin depistarea și intervenția timpurie este posibil să le ofere pacienților îngrijiri adecvate mai devreme, să se oprească progresia bolii, precum și transmiterea și, eventual, să se reducă costurile inutile cu asistența medicală. Abordarea acestor factori este crucială în eforturile de eradicare a bolii.

Citeşte şi: Dr. Liana Gheorghe: „Hepatita C se poate vindeca în proporţie de 95-100%“

Ce este hepatita C

Hepatita C este o infecţie a ficatului produsă de virusul hepatitic C. Infecţia cu virusul hepatitic C poate trece neobservată, fiind descoperită întâmplător, chiar şi după mulţi ani. Acest lucru este pus pe seama faptului că în stadiul acut, adică în primele 6 luni de infectare, în doar 20% din cazuri apar simptome. De aceea, de multe ori, infecția acută poate trece neobservată. La cei la care apar simptome, acestea sunt: icter, oboseală, febră și dureri musculare. Manifestările acute apar după 1-3 luni de la contractarea virusului. Nu întotdeauna infectia acută se cronicizează.