Ce trebuie s─â ┼čtii despre hepatita C

1 2 jpg jpeg

La nivel mondial, 71 de milioane de persoane au hepatita C cronic─â ┼či o bun─â parte dintre acestea vor dezvolta ciroz─â sau cancer de ficat.

Studiile epidemiologice indic─â faptul c─â hepatita C este asociat─â cu un num─âr de manifest─âri extrahepatice, printre care glomerulopatie (orice boal─â renal─â caracterizat─â printr-o atingere a unit─â┼úilor filtrante ale rinichilor) ┼či rezisten┼ú─â la insulin─â. Medicamentele antivirale pot vindeca mai mult de 95% dintre persoanele infectate, reduc├ónd astfel riscul bolilor sus-men┼úionate, ├«ns─â accesul la diagnostic ┼či tratament este sc─âzut.

Hepatita C se transmite prin sânge

Cel mai des, hepatita C se transmite prin ace de sering─â folosite la comun de utilizatorii de droguri, prin refolosirea sau prin sterilizarea necorespunz─âtoare a unor echipamente medicale, ├«n special a seringilor, prin tatuaje realizate cu ace nesterile, prin transfuzia unor cantit─â┼úi de s├ónge care nu a fost supus analizelor, prin folosirea ├«n comun a periu┼úei de din┼úi, a cle┼čtelui de unghii sau a aparatului de ras, prin sex neprotejat ┼či practici sexuale care implic─â ┼či expunerea la s├ónge. Mai pu┼úin frecvent─â, dar nu exclus─â, este transmiterea de la mam─â la f─ât.

Care sunt simptomele hepatitei C

Multe persoane infectate nu prezint─â semne ale bolii, dar, dup─â o perioad─â cuprins─â ├«ntre 2 s─âpt─âm├óni ┼či 6 luni de la infectare, pot ap─ârea simptome precum: urin─â ┼či fecale ├«nchise la culoare, ├«ng─âlbenirea pielii ┼či a albului ochilor, febr─â, oboseal─â extrem─â, dureri articulare, pierderea apetitului, grea┼ú─â, dureri de stomac ┼či v─ârs─âturi. Sunt persoane care pot tr─âi mai mul┼úi ani infectate f─âr─â s─â ┼čtie, dezvolt├ónd astfel hepatit─â cronic─â.

Cum poţi evita să te infectezi

  • Ai grij─â ca acele cu care ┼úi se ia s├ónge s─â fie de unic─â folosin┼ú─â.
  • Evit─â contactul cu s├óngele altor persoane.
  • Nu folosi la comun cu alte persoane aparatul de ras, foarfeca, peria de din┼úi ┼či cle┼čtele sau forfecu┼úa de unghii.
  • Dac─â vrei s─â-┼úi faci un tatuaj sau un piercing, mergi la un salon acreditat ┼či asigur─â-te c─â echipamentele sunt sterilizate.
  • Folose┼čte prezervativul, mai ales dac─â ai contacte sexuale cu persoane abia cunoscute.

Testarea pentru hepatita C se face gratuit, cu trimitere de la medicul de familie.

ÔÇ×├Än momentul de fa┼ú─â, utilizatorii de droguri de administrare intravenoas─â sunt cei mai expu┼či riscului de a contracta virusul hepatitic C ┼či nu numai. Urmeaz─â categoria celor care ├«┼či fac tatuaje ┼či piercing ├«n condi┼úii nesterile, precum ┼či a acelora care fac sex ├«nt├ómpl─âtor f─âr─â prezervativ. Este recunoscut─â ┼či transmiterea vertical─â de la mam─â la f─ât, motiv pentru care orice femeie ├«ns─ârcinat─â trebuie s─â se testeze pentru virusurile hepatitice B, C ┼či, respectiv, pentru HIV (virusul imunodeficien┼úei umane). Infec┼úia cu virusul hepatitic C este una vindecabil─â. ├Än absen┼úa terapiei specifice, se instaleaz─â boala cronic─â de ficat, care, ├«ntr-un interval de timp destul de lung, ajunge s─â dezvolte ciroz─â hepatic─â ┼či/sau cancer hepatic. Este bine ca oamenii s─â cunoasc─â faptul c─â se pot testa gratuit prin intermediul medicului de familie ┼či, dac─â sunt depista┼úi pozitivi, atunci intr─â automat ├«n programul de diagnostic, evaluare ┼či terapie prin intermediul medicului infec┼úionist sau gastroenterologÔÇŁ, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, medic specialist boli infec┼úioase ┼či epidemiologie, manager al Institutului Na┼úional de Boli Infec┼úioase ÔÇ×Prof. dr. Matei Bal┼čÔÇť din Bucure┼čti.

Cite┼čte mai multe despre hepatita C:

Hepatita C - Debut cu oboseal─â ┼či somnolen┼ú─â. Ai simptomele?