De ce este importantă cercetarea în domeniul medical

Progresul unei societăţi, inclusiv din punct de vedere medical sau sanitar, este susţinut, într-o foarte mare măsură, de cercetare. În contextul în care statul alocă resurse mici pentru acest domeniu, iniţiativele private sunt oportune.

image

Orice tehnologie modernă pe care o folosim în prezent nu a apărut peste noapte, ci este rodul muncii unor echipe de cercetători. Acest lucru este valabil şi în domeniul medical sau sanitar. Terapiile moderne şi metodele de diagnosticare care permit o mai mare acurateţe sunt posibile graţie cercetărilor medicale. Prin studiile susţinute ale cercetătorilor se ajunge la descoperirea sau la crearea unor modalităţi de prevenire şi de tratare a bolilor, de exemplu. Totodată, se fac progrese în domeniul medicinei personalizate, care adaptează metodele de prevenire şi de tratament în funcţie de particularităţile fiecărui individ.

Printre obiectivele cercetărilor medicale se numără crearea unor tehnologii sau proceduri moderne care permit diagnosticarea şi tratarea bolilor, reducerea riscului de transmitere a bolilor şi creşterea ratei de supravieţuire a bolnavilor. Cercetarea este esențială pentru a afla ce tratamente funcționează cel mai bine pentru pacient.

Iniţiative din domeniul privat

În funcţie de ţară, se alocă mai multe sau mai puţine fonduri pentru cercetarea medicală. Totodată, există şi iniţiative private, cum este cazul inventatorului Cătălin Hideg (fondatorul Sanimed). Crezul său legat de succesul în domeniul medical este că acesta poate fi atins nu importând ce vor alții să exporte, ci producând pe plan local ceea ce au nevoie medicii de aici. Iar dacă au nevoie de același lucru și medici din alte părți ale lumii, cu atât mai bine. Pentru a putea obține acele produse care sunt necesare în medicina modernă, este nevoie de deținerea unor cunoștințe extinse, iar acest lucru înseamnă cercetare. În acest sens, Sanimed a cooptat echipe pluridisciplinare în care se regăsesc unele dintre cele mai importante minți în domeniul medical, al chimiei și fizicii, devenind unul dintre primele huburi de cercetare medicală privată din România.