China: un nou virus de origine animală a infectat 35 de persoane

Autorităţile sanitare din China monitorizează cazurile de infecţie cu virusul numit Langya, care se transmite de la animale la oameni.

image

Virusul Langya este în atenţia autorităţilor sanitare. Foto: Shutterstock

În China, virusul Langya (LayV) a infectat deja 35 de persoane în provinciile din estul ţării, informează skynews.com.au. Langya face parte din familia henipavirusurilor (care include şi virusuril Nipah şi Hendra), iar prima dată a fost detectat în 2018 în provinciile Shandong şi Henan, dar a fost identificat oficial de oamenii de ştiinţă săptămâna trecută, potrivit theguardian.com. Purtători ai acestui virus ar fi chiţcanii, animale insectivore asemănătoare şoarecilor, cu botul alungit şi ochii mici.

Vezi şi: Nipah, un nou virus care poate declanşa o pandemie. Vine tot din Asia şi e transmis de lilieci

Ce simptome are

Printre simptomele infecţiei cu virusul Langya sunt febra, oboseala, tusea, pierderea poftei de mâncare şi durerile musculare. Toate persoanele infectate au avut febră, potrivit oamenilor de ştiinţă. Până în prezent, nu au existat decese în urma infectării cu virusul Langya, iar cazurile nu au fost grave sau fatale, potrivit lui Wang Linfa, profesor în cadrul programului pentru boli infecţioase emergente din cadrul Duke-NUS Medical School din Singapore.

Nu se ştie deocamdată dacă virusul poate fi transmis de la om la om, mai ales că nu au fost depistate focare.

Vezi şi: Cât poate supravieţui coronavirusul pe carnea congelată?

Cele mai multe dintre cele 35 de cazuri au fost la fermieri, iar alte persoane infectate au inclus muncitori din fabrici. Ancheta epidemiologică efectuată de specialişti nu a evidenţiat transmiterea virusului prin contact apropiat, dar totuşi a fost vorba de un eşantion de cazuri puţine, de aceea nu poate fi totuşi exclus acest tip de transmitere.

Zoonozele reprezintă mai mult de 6 din 10 cazuri de boli infecţioase la oameni, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA.