Nipah, un nou virus care poate declanşa o pandemie. Vine tot din Asia şi e transmis de lilieci

1 shutterstock 1146803030 jpg jpeg

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează asupra pericolului reprezentat de un alt virus, Nipah, transmis de lilieci. Infecţia cu acest virus, care nu poate fi prevenită prin vaccinare şi nici nu are tratament, are o rată de mortalitate destul de ridicată.

Virusul Nipah a fost identificat prima dată în 1999 în Malaysia şi Singapore. Până în prezent, a provocat epidemii cu rate de mortalitate cuprinse între 40% şi 90% şi s-a răspândit pe mii de kilometri în Bangladesh şi India. În 2018, în Kerala, India, a provocat decesul a 17 persoane.

Virusul este transmis în principal de anumite tipuri de lilieci şi porci infectaţi, dar şi în mod direct, de la o persoană la alta, precum şi prin alimente contaminate.

Epidemiile de Nipah au fost până acum limitate la Asia de Sud şi Asia de Sud-Est. Totuşi, trebuie reţinut că virusulul are un potenţial epidemic grav, deoarece liliecii frugivori Pteropus, care sunt purtători ai virusului, se regăsesc în zonele tropicale şi sub-tropicale, unde trăiesc peste două miliarde de oameni, avertizează specialiştii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră infecţia cu virusul Nipah  boală prioritară, mai ales că nu are tratament şi nici nu poate fi prevenită prin vaccinare. Anual, OMS publică o listă cu agenţi patogeni care pot să determine crize de sănătate publică, astfel încât specialiştii să îşi concentreze eforturile asupra cercetării lor. Nipah este inclus în topul 10 al acestor agenţi patogeni care produc îngrijorare.

Infecţia cu virusul Nipah se manifestă prin probleme respiratorii, dureri de gât, oboseală şi febră.