Ce trebuie să știi despre bacteria „mâncătoare de carne”

Ca urmarea a Uraganului Ian, „bacteria mâncătoare de carne”, letală pentru oameni, a revenit în atenția specialiștilor care se tem de o creștere a numărulu de îmbolnăviri, scrie MSN.

Cazurile de infecție cu Vibrio Vulnificu, „bacteria mâncătoare de carne”, au crescut după uraganul Ian, și, potrivit specialiștilor citați de MSN, explicația este una simplă.

Dr. Suman Radhakrishna, Director al Spitalului de Boli Infecțioase cu Dignity Health din California, explică: „Uraganele provoacă creșterea apelor de coastă. Vibrio vulnificus se găsește în estuare, iazuri salmastre și în apele de coastă. Creșterea numărului de bacterii este mare în lunile calde de vară, și rămâne constat ridicat la fionalul verii și începtulul toameni, de aceea, crește și riscul de infectare”.

uragan Ian   foto colaj captura jpg

Uraganul Ian a crescut riscul de infecții cu bacteria mâncătoare de carne în zonele afectate

Oladele Ogunseitan, președintele Universității din California, profesor de  sănătate publică spune: „Uraganul nu aduce bacterii mâncătoarede carne. Cu toate acestea, uraganul poate crea condiții favorabile ca bacteriile să intre în contact cu oamenii. Aceste bacterii există în mod natural în natură, iar uraganul poate provoca revărsarea apelor din instalațiile de tratare a apelor uzate și amestecarea acestora cu restul ecosistemelor, de aceea oamenii pot fi expuși și ulterior infectați, în special dacă au răni deschise sau merg să vadă apele pluviale contaminate, fiindcă ingera apă”.

Ce consecințe are infecția cu Vibrio Vulnificus

Potrivit dr. Radhakrishna, „Bacteriile care mănâncă carne prin definiție vor distruge țesuturile, mușchii începând cu zona infectată a pielii. Vibrio vulnificus, streptococ de grup A este una dintre bacteriile care pot provoca distrugeri extinse la locul infecției. Vibrio vulnificus infectează răni, chiar și zgârieturi minore. La pacienții imunocompromiși poate provoca daune severe."

Dr. Ogunseitan spune: „Multe specii de Vibrio sunt periculoase pentru oameni. Cel mai notoriu este, desigur, Vibrio holera, care propvoacă holera și rămâne foarte periculoasă în multe părți ale lumii, unde igienizarea apei este slabă. Cu toate acestea, Vibrio vulnificus este de temut, mai ales dacă infectează răni deschise la persoanele imunodeprimate care nu sunt capabile să lupte împotriva infecției.”

Simptomele Vibrio Vulnificus

Dr. Ogunseitan spune că: „Majoritatea infecțiilor bacteriene vor provoca febră, procesul natural de apărare al organismului. Așadar, febra însoțită de răni infectate care sunt umflate și pline de puroi”.

Dr. Radhakrishna enumeră semnele de infecție astfel:

Local, la locul infecției indivizii pot prezenta durere, roșeață, drenaj, umflare, căldură.

Simptomele sistemice includ febră, frisoane, prosternare din cauza tensiunii arteriale scăzute.

Ingestia de bacterii provoacă simptome de intoxicație alimentară – crampe abdominale, greață, vărsături, diaree.”

La ingerare, bacteriile Vibrio pot provoca diaree apoasă, adesea însoțită de crampe abdominale, greață, vărsături, febră și frisoane. De obicei, aceste simptome apar în decurs de 24 de ore de la ingestie și durează aproximativ 3 zile. Boala severă este rară și apare de obicei la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Bacteriile Vibrio pot provoca, de asemenea, o infecție a pielii atunci când o rană deschisă este expusă la apa cu bacterii. Acestea se găsesc adesea acolo unde râurile se întâlnesc cu marea.

Citește și Care este boala de care suferă Katy Perry, din cauza căreia ochiul i s-a „blocat”.