Ce leacuri folosesc românii pentru a-și trata răceala și gripa

Un studiu recent referitor la atitudinile, percepțiile și comportamentul față de îngrijirea sănătății în acest sezon rece arată că românii au în continuare încredere în leacurile băbești când vine vorba de tratarea infecțiilor respiratorii.

image

Datele studiului realizat de Reveal Marketing Research arată că afecțiunile cu care s-au confruntat românii de la începutul acestui sezon rece, cele mai des menționate sunt răceala (62%), viroza (25%) și gripă (23%).

 În general, românii consideră că principala cauză a virozelor din sezonul rece este mai degrabă transmiterea de la o persoană la alta (74%) decât temperatura scăzută (26%).

Aruncând o privire la modalitățile prin care românii obișnuiesc să se trateze când au o gripă sau răceală, aflăm că cei mai mulți dintre ei consumă ceaiuri calde (75%), utililizează medicamente (59%), dorm / se odihnesc (49%) și consumă mai multe fructe (42%) sau sucuri din citrice (28%).

De asemenea, leacurile ”băbești” precum consumul de usturoi/ hrean (28%), frecțiile cu alcool (16%), comprese/ șosete cu oțet (14%) sau țuica fiartă (10%) continuă să fie utilizate ca remedii contra răcelii și gripei.

7 din 10 români preocupați de întărirea sistemul imunitar înaintea sezonului rece

Același studiu mai arată că 67% români au în general un comportament orientat spre prevenție, iar un procent de 69% declară că se focusează pe întărirea sistemului imunitar înainte de începerea sezonului rece. Ambele comportamente înregistrează descreșteri procentuale de 10%, respectiv 5% comparativ cu noiembrie 2021 – perioadă puternic marcată de accesul limitat la sistemul de sănătate și teama de a nu contracta virusul Covid-19.

Veyi și: În ce farmacii te poţi vaccina contra gripeiÎn ce farmacii te poţi vaccina contra gripei

60% dintre români nu dețin stocuri de medicamente de acasă

Studiul arată că 4 din 10 români dețin un stoc de medicamente sau suplimente alimentare acasă, femeile obișnuind să adopte acest comportament într-o măsură semnificativ mai mare decât bărbații (46% vs. 33%).

Raportându-ne la situația din noiembrie 2021, observăm că românii s-au relaxat o dată cu diminuarea crizei provocate de pandemie, proporția celor care își fac stocuri de medicamente în prezent înjumătățindu-se.

Și în ceea ce privește consumul de suplimente alimentare observăm o descreștere, în prezent 60% dintre români declarând că au acest obicei de consum față de 73% la sfârșitul anului 2021.

Așa cum era de așteptat, tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 ani sunt cei mai puțin interesați de utilizarea suplimentelor alimentare, 63% dintre aceștia menționând că nu obișnuiesc să consume vs. 40% total eșantion.