Ce este sindromul morții subite a sugarului și ce îl cauzează. Descoperirea cercetătorilor
Cercetătorii cred că este posibil să fi descoperit cauza de bază a sindromului morții subite a sugarului.
Afecțiunea, cunoscută mai frecvent sub numele de SIDS, duce la moartea inexplicabilă a unui copil în timpul somnului. SIDS apare în timp ce copilul doarme, de obicei în primele șase luni de viață ale micuțului.
Potrivit CDC, decesul la bebelușii cu vârsta mai mică de un an este adesea cauzat de factori fizici, cum ar fi sufocarea accidentală în mediul lor de dormit.
Deși rata deceselor prin SIDS a scăzut din anii 1990 pe măsură ce au devenit disponibile mai multe informații, aproximativ 3.400 de sugari din SUA au murit, totuși, pe neașteptate în 2019 .
37% dintre decese au fost atribuite SIDS, 34,7% au fost din cauze necunoscute și 28% au fost cauzate de strangularea accidentală în pat.
Părinții ar trebui să identifice pașii pe care îi pot urma pentru a reduce riscul ca bebelușul lor să moară din cauza SIDS, inclusiv îndepărtarea păturilor, a animalelor de pluș și a pernelor din patul copilului lor.
Ce cauzează SIDS?
SIDS poate apărea în primul an de viață al micuțui. De aceea, părinții ar trebui să fie precauți atunci când își adorm copilul, asigurându-se că acesta stă întins pe spate și că nu există nimic în pătuț cu el.
Dormitul pe burtă îi poate bloca căile respiratorii. Când se întâmplă acest lucru, nivelul de oxigen din corpul lui scade, iar nivelul de dioxid de carbon crește. Creierul este conectat pentru a declanșa semnalul ca micuțul să se trezească și să plângă, permițându-i să primească mai mult oxigen, dar dacă creierul nu preia semnalul, nivelul de oxigen al bebelușului va scădea, iar asta duce la moarte.
Factorii externi pot face copilul mai susceptibil la SIDS, cum ar fi dacă mama a fumat sau a băut alcool în timpul sarcinii, a consumat droguri sau a avut îngrijire prenatală inadecvată.
Se crede că bebelușii care mor din cauza SIDS au probleme în reglarea ritmului cardiac, a respirației și a temperaturii.
Pediatrii sfătuiesc părinții să reducă riscul de SIDS prin:
Copiii să fie așezați pe spate în toate orele de somn, chiar și noaptea.
Păturile să fie evitate în pătuțuri.
Bebelușii să fie așezați în aceeași în zonă de dormit cu părinții timp de cel puțin șase luni, dar nu în paturile adulților.
Cercetătorii de la Spitalul de Copii din Westmead din Australia cred că au identificat de ce sugarii nu se pot trezi singuri și nu pot respira, cu alte cuvinte de ce se ajunge la sindromul morții subite a sugarului.
Studiul a fost realizat pe 722 probe de sânge, care au fost luate la naștere, ca parte a unui program de screening pentru nou-născuți. Cercetătorii au măsurat BChE în SIDS.
Enzima BChE (butirilcolinesteraza) joacă un rol în procesul de excitare al creierului, care ar determina copilul să se trezească atunci când nivelul de oxigen a scăzut.
Descoperirile specialiștilor au arătat că au existat niveluri semnificativ mai scăzute ale acestei enzime la sugarii care au murit de SIDS.
„Copiii au un mecanism foarte puternic de a ne anunța când nu sunt fericiți”, a declarat Dr. Carmel Harrington, cercetător principal și cercetător onorific, pentru ABC News.
„De obicei, dacă un bebeluș se confruntă cu o situație care îi pune viața în pericol, cum ar fi o problemă de respirație în timpul somnului, în timp ce stă pe burtă, se trezește și plânge. Ceea ce arată această cercetare este că unii bebeluși nu au același răspuns”.
Harrington a adăugat: „Acum că știm că enzima BChE este implicată, putem începe să schimbăm rezultatul pentru acești copii și să facem SIDS un lucru din trecut”.
Cercetarea este încă în fazele sale preliminare, dar experții medicali sugerează că, dacă sugarii ar putea fi testați pentru nivelurile enzimelor lor, SIDS ar putea fi prevenit în viitor.