Cum se simte copilul cu hepatit─â acut─â sever─â din ╚Ťara noastr─â

Cazurile de hepatit─â acut─â de origine necunoscut─â ├«ngrijoreaz─â autorit─â┼úile sanitare ┼či nu numai. ├Än 11 ┼ú─âri au fost identificate cel pu┼úin 169 de cazuri. ┼×i ├«n ┼úara noastr─â a fost depistat un astfel de caz, copilul primind ├«ngrijirile ┼či tratamentul necesar.

image

Este vorba despre o feti┼ú─â de 5 ani din zona Bucure┼čti Ilfov. ÔÇ×Cazul raportat de Rom├ónia este al unei feti╚Ťe ├«n v├órst─â de 5 ani, internat─â la un spital de specialitate ├«n data de 4 aprilie. Nu a fost detectat─â nici o infec╚Ťie viral─â activ─â, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabil─â, prime╚Öte medica╚Ťie simptomatic─â ╚Öi este ├«n continuare spitalizat. Copilul nu a c─âl─âtorit ├«n str─âin─âtate ╚Öi nu are nici o legatur─â epidemiologic─â cu alt caz raportat c─âtre OMS Europa. Raportarea a avut la baza defini╚Ťia OMS de caz probabil, care se refera la insuficien╚Ť─â hepatic─â, transaminaze >500 UI ╚Öi icter la un copil la care nu exist─â markeri de infec╚Ťie viral─â hepatic─âÔÇŁ, se men┼úioneaz─â ├«n comunicatul Ministerului S─ân─ât─â┼úii.

P├ón─â la data de 21 aprilie au fost raportat 169 de cazuri de hepatit─â sever─â de cauz─â necunoscut─â la copii cu v├órsta ├«ntre 1 lun─â ┼či 16 ani. ÔÇ×Aceste cazuri au prezentat insuficien╚Ť─â hepatic─â, adesea sever─â, niveluri ridicate ale enzimelor care indic─â citoliza hepatic─â ╚Öi icter. La 74 de cazuri a fost detectat─â prezen╚Ťa adenovirusului F41ÔÇŁ, precizeaz─â Ministerul S─ân─ât─â┼úii. Dintre copiii cu hepatit─â acut─â sever─â, cel pu┼úin un copil a murir ┼či 17 au avut nevoie de transplant hepatic.

Medicul Mihai Craiu atrage atenţia asupra simptomelor de hepatită acută gravă la copii, pe care orice părinte trebuie să le cunoască:

- icter cutaneo-mucos (este galben la piele și la ochi)

- stare de oboseală extremă, foarte neobișnuită și inexplicabilă prin efortul depus de copil

- urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru)

- scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asem─ânatoare celor pe care le avea copilul ├«n primele luni de via╚Ť─â c├ót era al─âptat la s├ón sau cu o formul─â de prim─â v├órst─â)

- mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)

- sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv.