Cât de credibili sunt influencerii medicali? Ce crede dr. Mihail Copcea

image

Moda influencerilor medicali este mai mult decât o.... modă. Este o adevărată sursă de bani şi de imagine, însă este şi o chestiune de etică. Se pricep medicii de altă specializare decât nutriţia să dea sfaturi de alimentaţie?

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice a scris pe pagina sa următoarele despre acest subiect.

„În primul rând trebuie un minim simţ critic în a depista dacă cel ce vorbeşte pe un subiect chiar profesează în acel subiect. Vorbeşte cineva de nutriţie: are vreo activitate în nutriţie? Vreo calificare? Din păcate chiar şi aşa sunt, chiar la vârful personajelor online (ca audienţă) erori regretabile, dar dacă nici măcar o umbră de calificare nu există, chiar nu îşi pune nimeni problema de ce doctorul x sau y face nenumărate postări de nutriţie, în absenţa oricărei activităţi PRACTICE în domeniu? Şi practice nu înseamnă făcutul de salate, ceva absolut penibil. Practice înseamnă că un om bolnav apelează la respectivul doctor şi îi solicită un sfat în respectivul domeniu, de exemplu în nutriţie, obezitate, diabetologie, nefrologie, orice altceva. Când nu ai posibilitatea de a prescrie Ozempic şi vorbeşti de Ozempic, în absenţa oricărei activităţi practice, mai precis cu probabilitatea de aproape 100% de a nu şti nici măcar cum arată dispozitivul sau cum se învârte selectorul de doză, chiar nimeni din public nu devine un pic suspicios în a asculta pe respectivul? Şi pare, din păcate, că nu, că publicul larg din România nu e deloc critic cu personajele îndrăgite.

Întrebarea următoare pe firul logic ar fi: de ce ajung îndrăgite personaje CU DIPLOMĂ DE MEDIC care transmit extrem de multe informaţii proaste sau deloc legate de activitatea lor curentă, mulţi fiind, practic, entertaineri de net fără activitate de cabinet? Pentru că EXISTĂ UN GOL pe care aceşti entertaineri îl umplu: acela că lumea are nevoie să audă medici vorbind, povestind în cuvinte simple, comunicând, fiind umani, fiind plăcuţi. E o prăpastie între oamenii interesati de medicina şi medici, cel puţin în percepţiile publice, ce e de analizat pe foarte multe paliere, cel principal fiind că sistemul medical românesc e unul greoi: se ajunge greu la medici, sistemele de programare sunt complicate, când ajungi medicii sunt mereu extrem de ocupaţi (subsemnatul inclusiv), e absolut normală nevoia de a auzi de la medici vorbind despre medicină. Unde intervine EROAREA MAJORĂ a acceptării versiunii surogat, a medicilor care nu profesează dar sunt foarte vorbăreţi pe net, e că acei medici nu au nici responsabilitatea, nici cadrul de activitate al unui medic adevărat. Ei doar iau noţiuni de pe net şi le transmit mai departe într-un alt format, agitându-se care mai de care să stârnească reacţii. Asta nu e medicină.

Iar şi mai departe efectul secundar care ar fi? Cel că medicina şi, mai ales, nutriţia – sunt duse în derizoriu şi deformează extrem de tare percepţia celor ce chiar ar beneficia de medicină şi nutriţie. Urmărind circul media susţinut de “influenceri”, domeniile astea ajung să fie de-a dreptul bagatelizate şi se prea poate ca o persoană care chiar ar avea de îmbunătăţit ceva la starea de sănătate să ajungă să aibă impresia că chiar ştie ceva in aceste domenii, din cauză că i s-a părut că a luat o bună lecţie de medicină şi de nutriţie de la influenceri.

Încheind această scurtă pledoarie anti-medici de tastatură CARE NU PROFESEAZĂ în ramurile despre care vorbesc, în particular mă refer la nutriţie, vreau să spun că aceşti medici sunt EXTREM DE RAR apreciaţi de medici. Medicii ca mine, cei anonimi, ştiu foarte bine cât de multe greşeli, cât de mult amatorism, cât de mult teatru ieftin există in ieşirile de net ale medicilor influenceri sub pretextul “vă vorbesc despre medicină”. Doar un medic serios poate explica ce e greşit şi ce nu e greşit la ce afirmă public un medic de carton, publicul efectiv nu are elementele pentru a face triajul, triajul e cel mai probabil prin simpatie, ba, mai mult, triajul îl fac nişte roboţei de la Facebook, nu vreo autoritate care a atestat în orice fel că medicul respectiv chiar vorbeşte corect. Colegiul Medicilor nu are destulă competenţă, algoritmii TikTok şi Facebook lasă să treacă toate prostiile şi, mai grav, publicul nu se prinde. E dezarmant pentru medicii adevăraţi (includeţi-mă pe mine şi gândiţi-vă şi la medicii buni pe care îi cunoaşteţi personal şi care poate v-au îngrijit vreodată) ce diferenţă e între medicina adevărată şi medicina asta superficială de Internet. Mai ales în ramuri ca nutriţia şi diabetologia, unde oamenii efectiv sunt bombardaţi informaţional şi apleacă urechea la tot felul de actoraşi de Internet din simplul motiv că le-au apărut pe telefon în timp ce derulau…

Un ultim sfat: intrebaţi nişte medici adevăraţi dacă informaţiile pe care le auziţi de la diferiţi influenceri sunt sau nu bune. Poate sunt, unele pot fi, nu tot ce spun aceşti actoraşi e prost, de obicei şi ei citesc pe net şi apoi recită ce au citit. Dar multe informaţii poate nu sunt bune şi e absolut greu de depistat pentru cei ce nu au o pregătire în domeniu unde aberează sau nu un personaj, oricât ar fi de celebru. Asta se cheamă „peer-review”, să întrebi pe un alt specialist în ramura respectivă, care e părerea lui. Asta înseamnă, de exemplu, să întrebi un nutriţionist adevărat dacă informaţiile de la diferiţi medici de tastatură sunt corecte: „strică fructele ficatul? Sunt bune toate grăsimile? Trebuie să fiu vegan? Trebuie să elimin laptele pentru că cineva a zis că aşa zice studiul China?”. Nu se poate nicicum, dar nicicum, distinge informaţie medicală de pe medii de tip Facebook sau TikTok, de către o persoană ce nu are calificare în domeniu.

Voi evita pe viitor să aloc prea mult timp influencerilor, e libertatea oricui să asculte pe oricine, dar înţeleg foarte bine ce lipsuri au dus la rang de mari vedete tot felul de nulităţi, dar asta nu înseamnă că dacă medicii adevăraţi sunt greu accesibili sau puţin vorbăreţi, cei care îţi apar vrei-nu vrei pe telefon în timp ce dai cu un deget în sus pe ecran sunt şi pregătiţi sau chiar îţi vor binele. Nu au de ce să-ţi vrea binele, nici nu te cunosc, nici nu ştiu ce probleme ai. Şi nici foarte pregătiţi nu sunt mulţi dintre ei, de fapt mulţi nici nu au cea mai mică tangenţă profesională cu domeniul în care se bagă. Mai ales nutriţia.

Atât. E nevoie de mult, mult mai mult spirit critic în raport cu medicii influenceri din România. Eu atrag atenţia deja de ceva ani că e o batjocură medicina de net din ţara asta. Măcar, măcar cei ce ascultă astfel de influenceri de şi-ar scoate o foaie de hârtie şi ar nota pe ea ideile şi ar începe propria cercetare, cu Google, cu ChatGPT, cu site-uri străine, şi tot ar fi bine. Dar să iei pe nemestecate noţiuni care mai de care mai năstruşnice de la tot felul de actoraşi de net, din păcate mulţi şi cu diplome de medici, e boală românească contemporană pură”.

Sursa text: Facebook, pagina dr. Adrian Copcea

1 dr adrian copcea jpg jpeg

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice