Care este legătura dintre somn și boala Alzheimer

Cu toții am auzit că principalul risc al maladiei Alzheimer este vârsta înaintată, temuta boală fiind mai des întâlnită în cazul persoanelor peste 65 de ani. Dar, vârsta nu constituie singurul factor de dezvoltare al acestei afecțiuni degenerative, somnul insuficient jucând un rol important în apariția bolilor din sfera neurologică.

image

 Nopțile nedormite duc la creșterea proteinei tau și, implicit, cresc riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer, se arată într-un studiu realizat de Sience Journal, ce a avut în vedere 8 voluntari. Persoanele au avut un somn odihnitor în prima noapte de observație. Apoi, acestea au fost rugate să stea treze timp de 36 de ore. După o singură noapte nedormită cei 8 participanți la studiu au prezentat o creștere de 50% a proteinei tau. Trebuie menționat că persoanele care suferă de maladia Alzheimer prezintă o creștere anormală a acestei proteine, spre deosebire de celelalte persoane, informează thehealthy.com. Riscul de dezvoltarea a bolii Alzheimer este direct proporţional cu numărul de nopți nedormite. Un alt studiu publicat de Brain: A Journal of Neurology susține efectele negative ale nopților nedormite asupra sănătății creierului. Spre deosebire de studiul anterior, cercetătorii de la Brain: A Journal of Neurology nu au cerut voluntarilor să stea trezi noaptea, însă le-au dat acestora un monitor de somn pe care să-l ia acasă. Astfel, somnul participanților la studiu putea fi întrerupt, scopul fiind să se împiedice instalarea unui somn profund. La finalul studiului, s-a constatat că o singură noapte cu un somn necalitativ crește nivelul de beta amiloid, o altă proteină asociată cu maladia Alzheimer.

Ce să faci ca să eviți dezvoltarea maladiei Alzheimer

Există factori de risc ai bolii Alzheimer, care nu pot fi eliminați, cum ar fi istoricul medical familial și vârsta înaintă. Dar, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, ce constă în somn suficient (8-9 ore pe noapte), mișcare fizică și alimentație bogată în fructe și legume, bolile neurologice pot fi ținute la distanță. Evită stresul prelungit și agitația, prin găsirea unor hobby-uri și prin practicarea activităților preferate în timpul liber ascultarea melodiilor preferate, desen, scris etc). De asemenea, dacă suferi de afecțiuni precum hipertensiune, diabet sau ai colesterolul ridicat, discută cu medicul specialist despre tratamentele necesare pentru a ține sub control aceste probleme medicale, întrucât netratate, constituie un factor de risc de dezvoltare a  maladiei Alzheimer.

Citeşte şi: De câte ore de somn avem nevoie pentru ca sănătatea să nu fie afectată

Anca-Teodora Popa