De ce femeile se îmbolnăvesc mai rar de boli cardiovasculare. Explicațiile medicului cardiolog: "Avem nevoie și de accelerație, dar și de frână"

inima jpg

La nivel global bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă principala cauză de deces. Estimativ 17,9 milioane de oameni au decedat din cauza bolilor cardiovasculare doar în anul 2019, reprezentând peste 32% din numărul total de decese înregistrate la nivel mondial. Dintre acestea, 85% au fost cauzate în urma unui atac de cord și accident vascular cerebral.

Pentru a preveni apariția bolilor cardiovasculare, este recomandat ca planul alimentar să conțină în principal legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci, proteine pe bază de plante, proteine animale slabe și pește.

Cele mai multe cazuri se întâlnesc la bărbați.

“De ce femeile suferă de boli cardiovasculare mai rar și mai târziu decât bărbații și trăiesc în general cu 10 ani mai mult? Printre multiplele motive ar fi și următorul:

Femeile își ascultă mai mult inima, nu rațiunea.

Ele sunt axate în general pe frumos, pe dragoste, joacă, drăgălășenie, sunt mai empatice. Ele poartă în pântec o nouă viață și au o cantitate mai mare de oxitocină, hormonul iubirii și al fericirii.

Bărbații în schimb, sunt mai raționali, mai tehnici, mai rigizi și își ascultă mai puțin inima. Încă de mici, băieții sunt descurajați în a-și exprima sentimentele: "Hey, nu plânge că doar nu ești fetiță! Tu ești bărbat!"

Însă creierul uman nu este menit pentru fericire, ci pentru supraviețuire! El acționează ca un cenzor, ca o frână, iar inima este ca și o accelerație. Când oamenii se îndrăgostesc, consumă alcool sau alte substanțe ce perturbă temporar activitatea cerebrală, au mai mult curaj, mai puțină frică, acționează mai intuitiv și fără frână.

La fel ca și la o mașină, avem nevoie și de accelerație, dar și de frână. Dacă ne blocăm de fiecare dată în rațiune și nu ne ascultăm și inima, e ca și cum am merge cu frâna de mână trasă, avansăm cu greu și nu evoluăm. De asemenea, dacă uităm să mai călcăm din când în când și pe frână putem face accident.

Femeile își împărtășesc între ele emoțiile, comunică mai mult cu mamele sau prietenele lor ore în șir la cafea și își descarcă sufletul. Bărbații în schimb, nu prea fac acest lucru pentru a nu părea slabi. Când mă aflu într-un mediu social, la o petrecere, unde se formează bisericuțe de bărbați și femei, îmi place să asist la ambele tipuri de discuții: femeile vorbesc despre emoții, ce au pe suflet, muzică, haine, arta, copii, dragoste, frumos. Bărbații despre masini, criptomonede, afaceri, jocuri pe calculator, război sau politică. Prea puțin despre suflet sau iubire.

Dar în reaitate, de fapt, și băieții plâng, vorba celor de la Holograf”, spune Dr. Cezar, medic cardiolog.

Netratate, bolile cardiovasculare pot conduce către un risc crescut de insuficiență cardiacă, atac de cord, accident vascular cerebral și alte complicații.

“Pentru o viață sănătoasă, echilibrul e cheia, dar înclinând ușor către a face mai mult ce simțim decât "ce trebuie". Cu cât o persoană este mai analitică, mai rațională, trăiește prea mult în planul concret material și nu ascultă deloc ce-i dictează inima, cu atât are risc crescut să se îmbolnăvească de "inima rea".

Mai nou, și multe femei au devenit "mai masculine", ceea ce a condus la creșterea și în rândul lor a incidenței bolilor cardiovasculare”.