Bolile reumatice afectează şi tinerii

1 2 jpg jpeg

Potrivit Ligii Europene contra Reumatismului, un sfert din populaţia Uniunii Europene (peste 120 de milioane de persoane) suferă de boli reumatice, cea mai frecventă formă de boală cronică din Europa. Mai mult, 3% din populaţia României suferă de boli inflamatorii reumatice. Deşi la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează şi tinerii. Aceste boli sunt responsabile pentru jumătate din absenţele de la locul de muncă. Ce amână diagnosticarea Lipsa de informare şi întârzierea unei vizite la medic fac ca diagnosticul să fie pus târziu. Dacă nu sunt tratate, bolile reumatice pot afecta calitatea vieţii, activităţile de zi cu zi, abilităţile lor fizice. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme, în România existând peste 600.000 de persoane care prezintă una dintre formele bolii, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoidă, spondiloartritele şi artropatia psoriazică. De aceea, este importantă diagnosticarea precoce în cazul afecţiunilor reumatice. „Pentru un diagnostic în fazele cât mai timpurii ale bolii este nevoie de o cunoaştere cât mai bună a particularităţilor acestei boli şi de un cumul de metode de investigaţii, de la analize de laborator, teste imagistice, ecografii osteoarticulare, radiologie sau RMN.

Cu ajutorul tuturor acestor metode şi a unui standard de diagnostic corect implementat se poate stabili un diagnostic corect, cât mai aproape de debutul bolii, şi un plan de tratament care să încetinească evoluţia afecţiunii”, spune Conf. dr. Cătălin Codreanu, Preşedintele Ligii Române contra Reumatismului.

2 jpg jpeg

Unul din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator cu o durată de cel puţin 3 luni. Durerile inflamatorii de spate debutează adesea înaintea vârstei de 40 de ani şi se caracterizează printr-o durere progresivă. Se atenuează odată cu mişcarea şi nu se ameliorează la repaus. Apare noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii şi te trezeşte din somn, este însoţită de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute.

Cu cât trece mai mult timp până la începerea tratamentului adecvat pentru tipul de durere de spate de care suferă, cu atât persoana în cauză este mai predispusă unor leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activităţilor sale zilnice. De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie şi la medicul reumatolog încă de la primele simptome este extrem de importantă.