Bolile reumatice afecteaz─â ┼či tinerii

1 2 jpg jpeg

Potrivit Ligii Europene contra Reumatismului, un sfert din popula┼úia Uniunii Europene (peste 120 de milioane de persoane) sufer─â de boli reumatice, cea mai frecvent─â form─â de boal─â cronic─â din Europa. Mai mult, 3% din popula┼úia Rom├óniei sufer─â de boli inflamatorii reumatice. De┼či la nivelul percep┼úiei sunt considerate afec┼úiuni ale b─âtr├ónilor, bolile reumatice afecteaz─â ┼či tinerii. Aceste boli sunt responsabile pentru jum─âtate din absen┼úele de la locul de munc─â. Ce am├ón─â diagnosticarea Lipsa de informare ┼či ├«nt├órzierea unei vizite la medic fac ca diagnosticul s─â fie pus t├órziu. Dac─â nu sunt tratate, bolile reumatice pot afecta calitatea vie┼úii, activit─â┼úile de zi cu zi, abilit─â┼úile lor fizice. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme, ├«n Rom├ónia exist├ónd peste 600.000 de persoane care prezint─â una dintre formele bolii, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoid─â, spondiloartritele ┼či artropatia psoriazic─â. De aceea, este important─â diagnosticarea precoce ├«n cazul afec┼úiunilor reumatice. ÔÇ×Pentru un diagnostic ├«n fazele c├ót mai timpurii ale bolii este nevoie de o cunoa┼čtere c├ót mai bun─â a particularit─â┼úilor acestei boli ┼či de un cumul de metode de investiga┼úii, de la analize de laborator, teste imagistice, ecografii osteoarticulare, radiologie sau RMN.

Cu ajutorul tuturor acestor metode ┼či a unui standard de diagnostic corect implementat se poate stabili un diagnostic corect, c├ót mai aproape de debutul bolii, ┼či un plan de tratament care s─â ├«ncetineasc─â evolu┼úia afec┼úiuniiÔÇŁ, spune Conf. dr. C─ât─âlin Codreanu, Pre┼čedintele Ligii Rom├óne contra Reumatismului.

2 jpg jpeg

Unul din cinci rom├óni sufer─â de o durere de spate de tip inflamator cu o durat─â de cel pu┼úin 3 luni. Durerile inflamatorii de spate debuteaz─â adesea ├«naintea v├órstei de 40 de ani ┼či se caracterizeaz─â printr-o durere progresiv─â. Se atenueaz─â odat─â cu mi┼čcarea ┼či nu se amelioreaz─â la repaus. Apare noaptea, mai ales ├«n a doua parte a nop┼úii ┼či te treze┼čte din somn, este ├«nso┼úit─â de rigiditate ├«n timpul dimine┼úii, de obicei mai mult de 30 de minute.

Cu c├ót trece mai mult timp p├ón─â la ├«nceperea tratamentului adecvat pentru tipul de durere de spate de care sufer─â, cu at├ót persoana ├«n cauz─â este mai predispus─â unor leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activit─â┼úilor sale zilnice. De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie ┼či la medicul reumatolog ├«nc─â de la primele simptome este extrem de important─â.