Boala celiac─â: simptomele care o eviden╚Ťiaz─â. Care poate fi tratamentul

celiaca3 jpg

Boala celiac─â este o tulburare autoimun─â care se declan╚Öeaz─â atunci c├ónd consumi gluten, o protein─â care se g─âse╚Öte ├«n gr├óu, orz, secar─â  etc. Este ceea ce face aluatul elastic ╚Öi confer─â p├óinii textura u╚Öoar─â.

├Än Statele Unite, nenum─ârate persoane se lupt─â cu boala celiac─â, o afec╚Ťiune de care nu scapi tot restul vie╚Ťii ╚Öi care d─âuneaz─â mucoasei intestinului sub╚Ťire ╚Öi ├«l ├«mpiedic─â s─â absoarb─â p─âr╚Ťi ale alimentelor care sunt importante pentru s─ân─âtate.  Mucoasa intestinelor con╚Ťine zone numite vilozit─â╚Ťi, care ajut─â la absorb╚Ťia nutrien╚Ťilor. C├ónd persoanele cu boala celiac─â m─ân├ónc─â produse care con╚Ťin gluten, sistemul lor imunitar reac╚Ťioneaz─â, distrug├ónd vilozit─â╚Ťile. Acest lucru duce la incapacitatea organismului de a absorbi nutrien╚Ťii ├«n mod corespunz─âtor. Astfel, poate ap─ârea subnutri╚Ťia la o persoan─â care, ├«n general, se hr─âne╚Öte normal. Boala celiac─â se poate dezvolta ├«n orice moment, de la copil─ârie p├ón─â la v├órsta adult─â. Simptomele variaz─â de la o persoan─â la alta, a╚Öa c─â, uneori, pot fi trecute cu vederea.

Boala celiacă: risc și simptome

Riscul de a dezvolta boala celiac─â este mai mare la persoanele care au un membru al familiei care are aceast─â afec╚Ťiune. ├Än general, este mai frecvent diagnosticat─â la femei. Persoanele cu boal─â celiac─â pot prezenta simptome gastrointestinale sau de alt─â natur─â, inclusiv dureri abdominale, balonare, gaze sau indigestie, constipa╚Ťie, modific─âri ale poftei de m├óncare, diaree, intoleran╚Ť─â la lactoz─â, grea╚Ť─â ╚Öi v─ârs─âturi, scaune anormale (plutitoare, ur├ót mirositoare, s├óngeroase sau ÔÇ×graseÔÇŁ ) ╚Öi pierdere ├«n greutate inexplicabil─â. Cu toate acestea, exist─â ╚Öi persoane care au ceva mai multe kilograme. Simptomele gastrointestinale sunt mai frecvente la copii, dar pot ap─ârea ╚Öi la adul╚Ťi.

Simptomele suplimentare pot include depresie sau anxietate, oboseal─â, c─âderea p─ârului, m├ónc─ârimi ale pielii (dermatit─â herpetiform─â), pierderea menstrua╚Ťiei, ulcere bucale, crampe musculare ╚Öi dureri articulare, s├ónger─âri nazale, convulsii, furnic─âturi sau amor╚Ťeal─â ├«n m├óini sau picioare.

Copiii cu boal─â celiac─â pot ├«nt├ómpina probleme la nivelul din╚Ťilor, defecte la nivelul smal╚Ťului ╚Öi modific─âri de culoare, pubertate ├«nt├órziat─â, comportament agitat , cre╚Ötere ├«ncetinit─â ╚Öi ├«n─âl╚Ťime mic─â pentru v├órsta lor.

Cum se stabilește diagnosticul

Dac─â suspectezi c─â suferi de aceast─â boal─â, discut─â cu medicul t─âu ├«nainte de a elimina glutenul din diet─â. El ├«╚Ťi va evalua simptomele ╚Öi istoricul medical. Testele de s├ónge ╚Öi biopsia pot fi comandate pentru a confirma diagnosticul.

Unele persoane sunt sensibile sau au ├«ntoleran╚Ť─â la gluten, dar nu au boala celiac─â. Aceast─â afec╚Ťiune este uneori denumit─â ÔÇ×sensibilitate la gluten non-celiac─âÔÇŁ Simptomele sensibilit─â╚Ťii sau intoleran╚Ťei la gluten pot include dureri abdominale ╚Öi balonare, diaree, reflux, balonare ╚Öi oboseal─â. Spre deosebire de boala celiac─â, sensibilitatea la gluten nu afecteaz─â vilozit─â╚Ťile intestinale.

Diata f─âr─â gluten poate reprezenta tratamentul principal pentru boala celiac─â ╚Öi sensibilitatea la gluten. Apeleaz─â la un nutri╚Ťionist, pentru c─â ├«n acest mod te po╚Ťi asigura  c─â modific─ârile dietetice pe care le faci vor avea succes.