Boala celiacă: simptomele care o evidențiază. Care poate fi tratamentul
Boala celiacă este o tulburare autoimună care se declanșează atunci când consumi gluten, o proteină care se găsește în grâu, orz, secară etc. Este ceea ce face aluatul elastic și conferă pâinii textura ușoară.
În Statele Unite, nenumărate persoane se luptă cu boala celiacă, o afecțiune de care nu scapi tot restul vieții și care dăunează mucoasei intestinului subțire și îl împiedică să absoarbă părți ale alimentelor care sunt importante pentru sănătate. Mucoasa intestinelor conține zone numite vilozități, care ajută la absorbția nutrienților. Când persoanele cu boala celiacă mănâncă produse care conțin gluten, sistemul lor imunitar reacționează, distrugând vilozitățile. Acest lucru duce la incapacitatea organismului de a absorbi nutrienții în mod corespunzător. Astfel, poate apărea subnutriția la o persoană care, în general, se hrănește normal. Boala celiacă se poate dezvolta în orice moment, de la copilărie până la vârsta adultă. Simptomele variază de la o persoană la alta, așa că, uneori, pot fi trecute cu vederea.
Boala celiacă: risc și simptome
Riscul de a dezvolta boala celiacă este mai mare la persoanele care au un membru al familiei care are această afecțiune. În general, este mai frecvent diagnosticată la femei. Persoanele cu boală celiacă pot prezenta simptome gastrointestinale sau de altă natură, inclusiv dureri abdominale, balonare, gaze sau indigestie, constipație, modificări ale poftei de mâncare, diaree, intoleranță la lactoză, greață și vărsături, scaune anormale (plutitoare, urât mirositoare, sângeroase sau „grase” ) și pierdere în greutate inexplicabilă. Cu toate acestea, există și persoane care au ceva mai multe kilograme. Simptomele gastrointestinale sunt mai frecvente la copii, dar pot apărea și la adulți.
Simptomele suplimentare pot include depresie sau anxietate, oboseală, căderea părului, mâncărimi ale pielii (dermatită herpetiformă), pierderea menstruației, ulcere bucale, crampe musculare și dureri articulare, sângerări nazale, convulsii, furnicături sau amorțeală în mâini sau picioare.
Copiii cu boală celiacă pot întâmpina probleme la nivelul dinților, defecte la nivelul smalțului și modificări de culoare, pubertate întârziată, comportament agitat , creștere încetinită și înălțime mică pentru vârsta lor.
Cum se stabilește diagnosticul
Dacă suspectezi că suferi de această boală, discută cu medicul tău înainte de a elimina glutenul din dietă. El îți va evalua simptomele și istoricul medical. Testele de sânge și biopsia pot fi comandate pentru a confirma diagnosticul.
Unele persoane sunt sensibile sau au întoleranță la gluten, dar nu au boala celiacă. Această afecțiune este uneori denumită „sensibilitate la gluten non-celiacă” Simptomele sensibilității sau intoleranței la gluten pot include dureri abdominale și balonare, diaree, reflux, balonare și oboseală. Spre deosebire de boala celiacă, sensibilitatea la gluten nu afectează vilozitățile intestinale.
Diata fără gluten poate reprezenta tratamentul principal pentru boala celiacă și sensibilitatea la gluten. Apelează la un nutriționist, pentru că în acest mod te poți asigura că modificările dietetice pe care le faci vor avea succes.