Băuturile light cresc riscul de diabet

1 2 jpg jpeg

Promovate ca variante mai sănătoase în comparaţie cu sucurile care conţin zahăr, băuturile răcoritoare light nu sunt lipsite de riscuri asupra sănătăţii.

Un studiu publicat recent în „Jurnalul American de Nutriţie Clinică” arată că sucurile light pot creşte riscul de diabet zaharat de tip 2 într-o măsură mai mare decât băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa au analizat obiceiurile alimentare ale 66.188 de femei timp de 14 ani.

„Femeile care consumă săptămânal o sticlă de suc light (1,5 litri) au un risc cu 60% mai mare de a face diabet de tip 2 în comparaţie cu cele care beau aceeaşi cantitate de suc cu zahăr”, spune Guy Fagherazzi, coordonatorul cercetării.

De asemenea, cercetarea arată şi că femeile sunt mai mari consumatoare de sucuri dietetice (2.8 pahare pe săptămână, în medie) decât de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr (1,6 pahare săptămânal).

Aspartamul, unul dintre cei mai folosiţi îndulcitori artificiali, duce la creşterea glicemiei la fel de mult ca şi în cazul zahărului obişnuit, au arătat numeroase studii.