4 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii medic

A fi medic înseamnă să ai una dintre cele mai respectate profesii din lume, însă presupune responsabilități și o implicare mult mai mari decât oricare altă profesie. Cei mai mulți medici sunt pasionați de domeniul pe care l-au ales și se dedică total meseriei. Pentru cei din exterior pare simplu: mergi la facultate, devii medic și apoi mergi la serviciu 5 zile pe săptămână, 8 ore pe zi, așa cum face toată lumea. În realitate, profesia de medic are mai multe implicații la care trebuie să te gândești foarte bine înainte de a face o alegere în această direcție.

image

Atitudinea față de pacient

Medicii lucrează cu oamenii și pentru oameni. Mai mult de atât, medicii lucrează cu oamenii care au probleme de sănătate. Un medic bun va ști să stabilească o relație de încredere cu pacientul, va trebui să știe să fie înțelegător, răbdător și să manifeste compasiune. Oamenii care vin la doctor trebuie să se simtă în siguranță și să aibă încrederea că totul va fi bine. Un medic poate stabili relații mai bune cu pacienții prin atitudinea pe care o are, dar și prin felul în care aceștia sunt primiți în cabinetul lui. Un mediu foarte formal îi poate face să se simtă inconfortabil. Acesta este motivul pentru care în ultimii ani, tot mai mulți medici au renunțat la halatele albe. Există uniforme într-o varietate de culori care inspiră pacientului căldură, încredere și siguranță. De asemenea, un cabinet medical care include elemente de decor colorate sau plante decorative va fi un mediu mult mai prietenos pentru pacienți.

Trebuie să înveți toată viaţa

În cele mai multe profesii, procesul de învățare se termină odată cu școala, însă medicina este în continuă evoluţie, iar medicii vor avea întotdeauna ceva nou de învățat, fie că este vorba de metode de tratament, descoperiri noi în domeniul în care activează, cazuri speciale și așa mai departe. Deci, un medic trebuie să fie dispus să studieze și să învețe lucruri noi în toată perioada de activitate, pentru că doar în felul acesta va fi un bun specialist și va putea să câștige încrederea pacienților lui.

Acceptă că vei avea un program încărcat

Foarte puțini medici își pot permite luxul de a avea un program fix, până la o anumită oră și weekenduri libere. Medicul trebuie să vegheze în permanență asupra pacientului, iar asta înseamnă că în multe cazuri va trebui să-și sacrifice timpul lui liber pentru a se dedica și cazurilor speciale care, cu siguranță, vor apărea, indiferent de specializare.

Acceptă că nu le știi pe toate

Un medic bun ar trebui să poată să spună „nu știu” atunci când există lacune în cunoștințele sale sau pur și simplu nu deține suficiente informații pentru a obține o imagine clară despre un caz anume, topuniversities.com. Este normal să ceară o a doua opinie sau mai multe teste atunci când niște informații sunt neclare. Este întotdeauna de preferat să procedeze în acest fel decât să se grăbească să stabilească un diagnostic și apoi un tratament care i-ar putea pune pacientului viața în pericol.

Foto: Unsplash.com