Noul tratament ţinteşte o moleculă prezentă în 90% din toate tipurile de cancer, printre acestea cel de prostată şi cel mamar. Vaccinul ar putea fi gata în mai puţin de şase ani.

În cadrul testelor preliminare s-a observat că acest vaccin poate genera un răspuns imun la persoanele diagnosticate cu cancer.

Oamenii de ştiinţă spun că vaccinul creat de ei poate fi folosit pentru a combate tumorile mici, în special dacă sunt depistate în stadiu timpuriu. De asemenea, este de ajutor pentru a împidica recidiva bolii.

Cercetătorii au descoperit că molecula MUC1, prezentă în concentraţie mare pe suprafaţa celulelor canceroase, poate fi folosită pentru a ajuta sistemul imunitar să detecteze tumorile.

Noul vaccin creat de specialiştii de la Universitatea din Tel Aviv în colaborare cu specialiştii de la compania Vaxil Biotherapeutics foloseşte un fragment din această moleculă, pentru a ajuta sistemul imunitar să identifice şi să distrugă celulele maligne.

Tumorile canceroase se dezvoltă din cauză că sistemul imunitar nu recunoaşte celulele maligne ca fiind o ameninţare.

Vaccinul nou creat a generat un răspuns imun după administrarea a doar 2-4 doze, în condiţiile în care numărul maxim de doze este de 12.

Vaccinul va putea fi administat persoanelor deja diagnosticate cu cancer şi nu în scop preventiv.