Pe 24 martie este marcată Ziua Mondială împotriva Tuberculozei. Mesajul din acest an este „Vreau o lume fără tuberculoză”.

În fiecare an, la nivel global sunt înregistrate în jur de 70.000 de decese în rândul copiilor cauzate de tuberculoză, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Adesea, tuberculoza nu este diagnosticată la copii din cauză că simptomele în cazul lor nu sunt specifice”, atrage atenţia Malgosia Grzemska, coordonator OMS în cadrul programului de stopare a tuberculozei.

Spre deosebire de adulţi, care tuşesc încontinuu în cazul în care fac această boală, „copiii sunt mai puţin activi, chiar letargici”, spune Grzemska.

Specialistul recomandă ca şi copiii să fie duşi la doctor atunci când vin în contact cu adulţi diagnosticaţi cu tuberculoză, acest lucru ajutând la detectarea timpurile a acestei afecţiuni. În acest caz, copiii pot primi chiar tratament preventiv.

În ţara noastră, vaccinarea împotriva tuberculozei (BCG) este gratuită şi obligatorie, conform Programului Naţional de Imunizare.

Sub sloganul „Vreau o lume fără tuberculoză”, experţii îşi propun să elimine această afecţiune în timpul vieţii copiilor de azi, pentru ca decesele cauzate de TBC să atingă nivelul zero în timpul vieţii adulţilor.

Tratamentul corect vindecă 95% dintre bolnavi. În ţara noastră, în perioada 2002-2011 incidenţa tuberculozei a scăzut cu 42%.