6 descoperiri în lupta cu HIV

1 2 jpg jpeg

HIV este virusul imunodeficienţei umane, care provoacă SIDA. El afectează celulele sistemului imunitar, distrugându-le treptat, astfel încât persoana infectată îşi pierde mecanismele de apărare faţă de infecţii şi alte boli.

Pacienţii infectaţi cu HIV au, în general, o stare bună de sănătate, care se menţine până la 15 ani de la infectare. Persoanele HIV pozitive pot duce o viaţă normală şi pot avea o stare de sănătate bună o perioadă lungă, timp în care statusul HIV este monitorizat. Ele pot transmite infecţia, dar acest lucru se poate întâmpla numai prin sex neprotejat sau prin folosirea în comun a seringilor intravenos.

Perspectivele pentru persoanele infectate cu HIV s-au îmbunătăţit în ultimii ani prin introducerea terapiei antiretrovirale de mare eficacitate (HAART). În cadrul acesteia, pacienţii iau o combinaţie de 2-3 medicamente anti-HIV, o abordare mult mai eficientă decât folosirea unuia singur. Ce nu există încă este un un vaccin pentru HIV-SIDA sau un tratament care să vindece boala complet.

Lumea medicală depune eforturi mari pentru a descoperi metode şi medicamente care să amelioreze viaţa pacienţilor cu HIV. Iată câteva din cele mai importante descoperiri în războiul purtat cu HIV.

1. Profilaxia înainte de expunere

Profilaxia pre-expunere (sau PrEP) ar putea juca un rol-cheie în prevenirea infecţiilor cu HIV. PrEP este o pilulă care poate reduce eficient riscul de a fi infectat cu HIV dacă este administrată zilnic. Această metodă se adresează persoanelor care prezintă un risc ridicat de a fi infectate cu HIV, cum sunt cele care au relaţii sexuale neprotejate, au nevoie de medicamente intravenoase sau au o relaţie cu cineva infectat care are virusul imunodeficienţei umane. 2. Terapia genică

Oamenii de ştiinţă lucrează la o nouă terapie genică (genoterapie), eficientă în lupta împotriva HIV. Aceasta constă în modificarea celulelor stem hematopoietice şi ar putea oferi o protecţie pe termen lung contra HIV.

Substanţe care distrug microbii, microbicidele au potenţialul de a preveni răspândirea HIV prin luarea de măsuri exact unde acest virus se transmite cel mai des: în dormitor. Microbicidele pot fi aplicate pe organele sexuale, pentru a limita riscul ca HIV să poată fi transmis. Privind spre viitor, microbicidele ar putea acţiona ca supliment sau chiar ca alternativă la prezervativele pentru prevenirea HIV. Studiile clinice sunt încă în desfăşurare, deci este prematur să afirmăm că acest lucru este un progres major, dar o victorie împotriva bolii este cu siguranţă.

Este vorba despre un medicament luat 1 lună după expunerea la virus. Deşi nu este eficientă în proporţie de 100%, profilaxia post-expunereajută la prevenirea transmiterii infecţiei.

5. Medicamentele injectabile cu durată lungă de acţiune

Majoritatea pacienţilor cu HIV sunt trataţi cu multe pilule administrate în fiecare zi. Acestea dunt, în general, eficiente, dar au şi efecte secundare neplăcute. Vestea bună: acest lucru se va schimba odată cu introducerea de medicamente injectabile care acţionează pe termen lung, ceea ce înseamnă că medicaţia trebuie luată doar o dată la câteva săptămâni sau chiar la câteva luni.

Aceasta le permite medicilor să stabilească rapid şi uşor dacă un pacient cu HIV este un candidat potrivit pentru terapia antiretrovirală, care poate reduce dramatic răspândirea HIV şi poate îmbunătăţi prognoza medicală. Dar asta nu este totul: aplicaţia Aviro HIV poate ajuta, de asemenea, experţii să determine care medicamente şi ce tratamente vor funcţiona cel mai bine pentru fiecare individ în parte.

Ştiaţi că...

…în prima jumătate a anului trecut, în România au fost depistate 478 de cazuri noi cu infecţie HIV/SIDA?