Roşia este unul dintre cele mai banale şi versatile alimente, aflându-se printre cele mai adorate garnituri. De la supe la sosuri, salată şi sucuri, roşiile joacă un rol important în alimentaţia noastră, însă ştiai că sunt nu numai delicioase, ci şi extrem de sănătoase?

Pe numele său oficial Solanum Lycopersicum, roşia este o plantă nativă Americii de Sud, fiind înrudită cu ardeiul, vânata şi tutunul. "Tomatl" era numele acordat acestei legume de către azteci, cuvântul fiind apoi preluat de spanioli, care au adus-o în Europa.

Se zice că însuşi Hernan Cortes, faimosul conquistador spaniol, s-a numărat printre cei dintâi fani ai legumei suculente. Iniţial, tomatele n-au avut o reputaţie bună pe Bătrânul continent, mulţi considerându-le otrăvitoare, abia după secolul al XVI-lea au prins popularitate, în special în Peninsula Italică.

Roşiile aduc numeroase beneficii şi îşi merită faima de superaliment, deoarece: 1. Ne menţin organismul tânăr şi luptă împotriva radicalilor liberi. Roşiile au în compoziţie o gamă vastă de antioxidanţi, cuprinzând flavonoli, quercitină, kaempferol, acid caffeic, licopen, luteină, zeaxantină, betacaroten şi glicozide.

Citeşte mai multe AICI