Calciul este un mineral esenţial pentru buna funcţionare a corpului uman. De aceea, câand avem lipsă de calciu pot apărea diferite probleme de sănătate. Iată ce se poate întâmpla!

Furnicături la nivelul degetelor

Când organismul nu are suficient calciu, apare spasmofilia, formele mai grave ale bolii fiind cunoscute drept tetanie. Persoana afectată are furnicături la nivelul degetelor sau în jurul gurii, poate resimţi amorţeli la nivelul extremităţilor, oboseală şi stări de nelinişte.

Dezorientarea apare mai ales la vârstnici

Lipsa cronică de calciu duce, în timp, la fragilizarea oaselor. La persoanele de vârsta a treia, dezorientarea şi confuzia pot fi semne de hipocalcemie (lipsă de calciu). În rândul tinerelor, se poate manifesta prin dereglări ale menstruaţiei, dar şi anemie. Deficienţa de calciu poate scădea şi rezistenţa organismului la infecţii.

Insomnia

Un alt semn pe care organismul îl dă în momentul în care există o carenţă de calciu este insomnia, combinată cu stări de nelinişte şi anxietate.

Este bine să mergi la un control medical. În urma unor analize de sânge, medicul poate stabili dacă insomnia este sau nu cauzată de lipsa acestui mineral din organism. În cazul femeilor, pot apărea şi dereglări ale menstruaţiei.

Lipsa poftei de mâncare

Un alt semnal pe care îl poate da organismul în cazul unei deficienţe de calciu este lipsa poftei de mâncare, mai ales dacă este asociată şi cu stări de iritabilitate, de anxietate, dar şi cu tremor al extremităţilor.

Unghii care se exfoliază

Exfolierea unghiilor este un alt semnal pe care organismul îl dă în cazul în care nu ai suficient calciu în organism. De asemenea, poate fi afectată şi sănătatea părului, firul de păr devenind mai fragil.

Pentru un aport suplimentar de calciu în organism este important să consumi produse lactate, dar şi seminţe de susan şi legume cu frunze verzi.