5 lucruri de ştiut despre cancerul de piele, pentru o vară fără risc (P)

1 2 jpg jpeg

1. Ghid corect de protecţie solară

Încă de la momentul înfiinţării, în 1979, organizaţia Skin Cancer Foundation a recomandat utilizarea cremelor cu factor de protecţie solară de minimum 15. În cazul activităţilor prelungite în aer liber, sunt recomandate cremele de protecţie rezistente la apă, cu factor de protecţie chiar mai mare – 30. Nu doar factorul de protecţie este important, ci şi spectrul de protecţie, care trebuie să cuprindă atât protecţie împotriva razelor UVA, cât şi UVB. Pentru un efect maximum, aplicaţi loţiunea protecţie cu 30 de minute înainte de expunerea efectivă la soare şi reaplicaţi la fiecare doua ore. Atenţie, nu aplicaţi produse de protecţie solară bebeluşilor sub şase luni. Nu uitaţi de crema de protecţie solară în maşină – deşi majoritatea oamenilor consideră că centura de siguranţă şi airbag-urile sunt suficiente pentru a fi în siguranţă, mulţi uită că autoturismele nu sunt protejate de ultraviolete. De altfel, peste jumătate dintre cazurile de cancer de piele apar pe partea stângă a corpului şoferilor, potrivit unui studiu publicat în „Journal of the American Academy of Dermatology”. Pe lângă protecţia solară, medicii recomandă îmbrăcăminte lejeră, care acoperă o porţiune cât mai mare a corpului, din materiale naturale, pălării şi ochelari de soare.

2. Nu păcăliţi pe nimeni cu bronzul de solar

În ciuda „reclamei” saloanelor de bronzat, nu există nicio dovadă că bronzul articial, la salon, este mai sigur decât bronzul la plajă, din contră. Deşi există recomandări în ceea ce priveşte bronzul la solar, timpul petrecut în solar este, de cele mai multe ori, depăşit. Iar statisticile sunt clare: persoanele care obişnuiesc să se bronzeze la salon au un risc de 2,5 ori mai mare să dezvolte cancer de piele decât cele care nu frecventează solarul. Expunerea la ultravioletele „de solar” înainte de vârsta de 35 ani creşte considerabil riscul de melanom. Dacă aveţi un astfel de istoric, mergeţi anual la un control dermatologic şi examinaţi-vă pielea lunar.

3. Cancerul de piele nu urmează reguli

Regula ABCDE (asimetrie, bordură neregulată, culoare eterogenă, dimensiunea peste 6 mm şi evoluţia) este utilă, însă trebuie să ştiţi că nu toate cazurile de melanom urmează această regulă. De exemplu, o anumită formă de melanom – melanom amelanotic – nu are nuanţe de negru sau maro. Un alt tip de melanom – melanom nodular – este, de cele mai multe ori – simetric, cu margini regulate şi fără o culoare pregnantă. Iar melanoamele invazive pot avea un diametru mai mic de 6 mm. Concluzia: nu neglijaţi nicio aluniţă suspectă sau o aluniţă care şi-a schimbat aspectul, chiar dacă, după regula ABCDE, nu pare că aţi avea de ce să să vă faceţi griji.

4. Pedichiura colorată poate ascunde melanomul

Melanomul se poate localiza şi sub unghiile de la picioare sau între degete. Şi, pentru că nu este foarte vizibil, de cele mai multe ori, este depistat în stadiu avansat, când şansele de supravieţuire sunt foarte mici. Nu e cazul să renunţaţi complet la pedichiură, dar odată pe lună, este necesar, atunci când îndepărtaţi oja de pe unghii, să faceţi o auto-examinare.

5. Partenerul vă poate salva viaţa.

În doi, auto-examinarea are mai mult spor şi poate depista anumite leziuni din zone care nu sunt foarte vizibile. Iar acest lucru poate face diferenţa: studiile au arătat că incidenţa melanomului poate fi redusă cu 63% dacă populaţia şi-ar examina pielea cel puţin o dată pe lună.

Cancer de piele, depistat în parc

Un număr de 22 de persoane au fost depistate cu suspiciune de melanom, 48 de persoane au fost depistate cu suspiciune de alte tipuri de cancer de piele şi 300, cu displzaii – aluniţe cu potenţial de transfomare malignă, în cadrulediţiei din acest an a campaniei „Un viitor fără pată”. Programul de testare gratuită a aluniţelor a avut loc în perioada 21-27 iunie, în Parcul Tineretului din Bucureşti, în cadrul unei Unităţi Mobile de Dermatoscopie. Un număr de 1.810 persoane au fost testate. Campania a avut drept scos conştientizarea pericolului cancerului de piele şi educarea populaţiei în sensul screeningului. „Un viitor fără pată!” a fost prima campanie de comunicare şi informare despre melanom în România iniţiată şi derulată de FABC - asociaţiile de bolnavi de cancer, este o campanie anuală şi se află deja la a patra ediţie. Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul www.info-melanom-ro şi pe pagina de Facebook facebook.com/unviitorfarapata.

2 jpg jpeg