5 cauze ale naşterii premature

1 nastere prematura jpg jpeg

Majoritatea sarcinilor se finalizează predictibil, dar, din când în când, lucrurile nu merg conform planului şi puiul de om se grăbeşte să vină pe lume mai devreme de 37 de săptămâni. Cunoaşterea factorilor de risc poate ajuta la prevenirea unei naşteri premature.

Rata natalităţii premature a crescut în ultimii ani. Unii experţi susţin că o strategie bună de a creşte şansele unui final fericit este să devii conştientă, ca viitoare mămică, de toţi factorii de risc şi să te ocupi de ceea ce poţi controla, cum ar fi greutatea corporală, dieta, obiceiurile nesănătoase, analize şi investigaţii medicale. Cu toate acestea, există şi alte cauze mai puţin cunoscute ale naşterii premature. Iată câteva dintre cauzele probabile ale declanşării unui travaliu prematur!

Alimentaţia precară în timpul sarcinii

Riscul de naştere prematură poate este mai mare în caz de supraponderalitate sau obezitate. De aceea, este nevoie de o schimbare a dietei şi a stilului de viaţă înainte de sarcină. Apoi, bebeluşul trebuie să primească suficiente elemente nutritive care ajută şi la prevenirea naşterii premature. Acidul folic este un supliment important pentru dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos central la bebeluşi, dar previne şi complicaţii ca desprinderea placentară ori preeclampsia, responsabile pentru circa 20% din naşterile premature.

Diverse infecţii

O naştere prematură poate fi cauzată şi de infecţiile cu transmitere sexuală (gonoree, chlamydia). În situaţia acestor boli, corpul trimite mesageri chimici, ceea ce este un mecanism normal pentru un sistem imunitar sănătos. Cu toate acestea, în sarcină, aceşti mesageri chimici sunt aceiaşi care pot declanşa contracţiile uterine. Şi infecţiile tractului genital sunt asociate cu naşterea prematură. Substanţele produse de bacteriile din tractul genital pot slăbi membranele din jurul sacului amniotic şi pot determina ruperea precoce a acestuia. În plus, riscul creşte şi în cazul unei infecţii urinare netratate, a pneumoniei sau apendicitei.

O sarcină multiplă

Când în uter se dezvoltă mai mult de un copil, sarcina este mai avansată decât în realitate. Uterul se extinde până la o anumită capacitate, ceea ce poate provoca ruperea membranelor şi ivirea unor contracţii premature. De asemenea, sarcina multiplă favorizează problemele cu placenta, hipertensiunea arterială, diabetul gestaţional, motive pentru care se poate recomanda naşterea planificată înainte de termen.

Extremele de vârstă

Atât viitoarele mame foarte tinere, cât şi cele care au depăşit 35 de ani au un risc mai mare de a-şi naşte copiii mai devreme. Mamele adolescente sunt mai predispuse la o alimentaţie nesănătoasă şi la prezentarea fără regularitate la controalele medicale din timpul sarcinii. În privinţa mamelor mai în vârstă, acestea sunt expuse unui risc mai mare în timpul sarcinii deoarece pot suferi de hipertensiune arterială şi diabet de-a lungul sarcinii.

Complicaţiile medicale

În timpul sarcinii pot apărea o mulţime de complicaţii care duc la naştere prematură. Printre acestea se numără placenta previa (placenta acoperă parţial sau total colul uterin), desprinderea placentară (placenta se separă spontan de peretele uterin înainte de travaliu), un col uterin incompetent, diabetul gestaţional, infecţiile vezicii urinare şi preeclampsia (complicaţie a sarcinii care implică hipertensiune arterială).

Citeşte şi: Cu ce probleme te poti confrunta in sarcina

Ştiai că…

…gravidele cu tulburări de somn au un risc de două ori mai mare de a naşte înainte de 34 de săptămâni, conform unui studiu al Universităţii din California, SUA?

Reţine!

Adresează-te medicului specialist dacă ai înainte de 37 de săptămâni: dureri sau crampe abdominale, sângerări sau pete, peste 6 contracţii pe oră, dureri de spate.

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Anumiţi factori pot creşte riscul de travaliu prematur, însă nu sunt cunoscute cauzele specifice. Unul dintre factorii de risc este reprezentat de sarcina gemelară. Mai pot fi suspectaţi stresul matern şi cel fetal (cortizolul fiind cel care ar putea declanşa contracţiile premature), factorii economici şi stilul de viaţă, componenta genetică sau infecţiile urinare, renale ori vaginale, obezitatea, sarcina sub 18 ani ori peste 35 de ani. Un factor agravant pentru naşterea prematură îl poate constitui o durată scurtă între sarcini, mai puţin de 6-9 luni. O gravidă poate avea, din păcate, travaliu prematur şi fără niciun motiv aparent.