Cunoscut ca tonic digestiv şi pentru efectul antiinflamator, mărarul dă un gust deosebit preparatelor culinar şi este indicat inclusiv în bolile ficatului, splinei, intestinelor, rinichilor.

Detoxificare

Proaspăt preparat, sucul de mărar elimină toxinele şi apa în exces. Mărarul este util în curele de slăbire, previne formarea pietrelor la rinichi şi vezică biliară. Sucul are acţiune detoxifiantă şi regenerantă asupra celulei hepatice, ajută la normalizarea colesterolului sangvin, are efecte antivirale şi antibacteriene.

O cură cu suc de mărar nu trebuie să depăşească o lună. Este recomandat să bei 50 ml pe zi, dar e mai bine să începi cu o cantitate mică pe care o creşti progresiv, altfel pot apărea tulburări de digestive sau dureri de cap.

Contraindicaţii

Cura cu suc sau ceai de mărar trebuie evitată de femeile însărcinate, pentru că poate provoca avort spontan, şi de cele care alăptează.

Sughiţ

Dacă nu mai scapi de episoadele repetate de sughţi, pune o linguriţă de seminţe de mărar într-o cană cu apă clocotită. După 10-15 minute de infuzare şi după ce ai strecurat ceaiul, bea-l neîndulcit, călduţ.

O infuzie de 2-3 ore a seminţelor de mărar într-un pahar cu apă fierbinte este un remediu bun pentru incontinenţa urinară, pe care o remediază temporar. Soarbe din ceaiul obţinut pe parcursul unei zile.

Citeşte şi: Cura cu suc de mărar îţi protejează rinichii

Insomnie

Când nu poţi să dormi te-ar mai putea ajuta un ceai călduţ preparat dintr-un amestec de seminţe de mărar, mentă, roiniţă, sulfină, fenicul, combinate în părţi egale.

Pentru infuzie, foloseşti o linguriţă din acest amestec sau din oricare dintre plante separat şi 250 ml de apă fierbinte. Laşi la infuzat un sfert de oră, strecori şi bei ceaiul îndulcit cu puţină miere.