3 probleme, 3 soluţii: lovituri la cap, muşcătură de câine, corpi străini în nas

1 2 jpg jpeg

Lovituri la cap

De ce apar

În urma unei lovituri la cap, pot apărea cucuie, tăieturi şi dureri. În cazuri grave, astfel de lovituri dau confuzie, ameţeală, inconştienţă, dificultăţi de vorbire, sângerări din nas, urechi sau gură, vărsături sau modificări de frecvenţă a pulsului. Orice lovitură la nivelul capului trebuie luată în serios, pentru că ar putea avea drept consecinţe leziuni ale creierului, măduvei spinării sau chiar paralizie. Primele măsuri

Dacă există hemoragii la nivelul capului, urechii, nasului sau gurii, aplică uşor o compresă sterilă pe zona care sângerează şi apoi bandajează. În cazul unei răni care a sângerat la cap, iar hemoragia a fost oprită, spală cu apă sau cu apă oxigenată. Poţi unge cu betadină. Dacă există corpuri străine mici înfipte în scalp, îndepărtează-le uşor cu o pensetă sterilă.

Mai poţi citi şi:

- 3 probleme, 3 soluţii: leşin, şoc anafilatic, iritaţi

- 3 probleme, 3 soluţii: corpi străini în ochi, crampe musculare, arsuri

Ce faci dacă persistă

Dacă în dreptul rănii apar semne de infecţie (înroşire, sensibilitate crescută, puroi) sau ai febră mergi de urgenţă la doctor. La fel procedează şi în cazul în care ai dureri de cap sau de coloană care nu trec. Medicul va face toate investigaţiile (inclusiv tomografii) pentru a descoperi cauza durerilor.

Muşcături de câine

Muşcătura de câine, ca de altfel orice muşcătură provocată de un animal (pisică, şobolan etc.) poate fi foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător.

Curăţăi rana cu apă rece, apoi cu apă oxigenată şi betadină. Pansează cu bandaj steril sau o pânză curată.

1. În cazul în care animalul care te-a muşcat este comunitar sau îţi este necunoscut, este vital să mergi la medic pentru vaccin antirabic.

2. Tratamentul antirabic este necesar, pentru că, odată declanşată boala (în maxim 72 de ore), decesul este inevitabil.

3. Pentru că muşcăturile de animale pot declanşa infecţii şi cu alţi microbi, se poate face şi un vaccin antitetanos, dar numai la indicaţia medicului specialist.

Corpii străini inhalaţi pot fi diverşi, de la boabe de fasole şi pietricele, la nasturi sau mărgele. Cei mai expuşi la asemenea accidente sunt copiii mici, până în 4 ani, care tind să apropie orice obiect minuscul de zona capului. Şi fie îl înghit, fie îl bagă în nas. În cazul inhalării, primele semne pot fi strănuturi, iritaţii ale nasului, respiraţie îngreunată sau scurgerea unor secreţii nazale amestecate cu sânge.

Nu împinge obiectul inhalat şi mai adânc pe căile nazale. Situaţia poate deveni gravă, întrucât acesta poate avansa pe căile respiratorii şi atunci intervine asfixia. Astupă-ţi nara liberă şi suflă cu cealaltă pentru a elimina obiectul străin. Te poţi folosi chiar de o pompiţă de curăţat nasul la bebeluşi. Dacă este vizibil şi în funcţie de mărime, corpul străin poate fi eliminat, cu grijă, şi cu o pensetă.

Dacă nu reuşeşti eliminarea corpului străin cu o pensetă, mergi la doctor. Acesta îl va scoate, cu ajutorul anumitor instrumente. În cazul în care respiri din ce în ce mai greu, mergi urgent la medic, pentru a nu te sufoca. Nu intra în panică, starea de agitare poate amplifica respiraţia îngreunată.