Vrea o bijuterie dentară? Explică-i ce presupune acest lucru!
Bijuteriile dentare au devenit în ultima perioadă tot mai populare printre tineri. Ele presupun lipirea pe suprafaţa unui dinte, de obicei pe incisivul lateral de pe arcada de sus, a unei pietre semipreţioase sau preţioase, a unui cristal de tip Swarowsky sau a unei mici bijuterii de aur sau de platină. Aceste „accesorii” au câteva inconveniente, pe care ar trebui să i le expui adolescentului tău.
Cresc riscul de carii
Cei care au o asemenea bijuterie pe unul dintre dinţi trebuie să menţină o igienă orală foarte riguroasă. În caz contrar, în jurul pietrei sau metalului se va acumula placă bacteriană, iar aceasta favorizează depunerea tartrului. Consecinţa? Risc mare de cariere a dintelui respectiv şi, implicit, dezlipirea prematură a bijuteriei.
Cele temporare sunt mai sigure
Dacă adolescentul tău vrea ca bijuteria să fie permanentă, explică-i că această decizie îl va costa sănătatea dintelui pe care o aplică. Aceasta pentru că bijuteriile definitive presupun încrustarea lor în dinte, deci distrugerea smalţului, ceea ce favorizează cariile. În plus, dacă adolescentul va decide la un moment dat să îndepărteze bijuteria, va rămâne cu un dinte „defect”, care va trebui înlocuit. Bijuteriile temporare se lipesc cu adezivi speciali, de tipul celor pentru proteze, despre care stomatologii ne asigură că sunt siguri. Ele se îndepărtează uşor, fără a afecta dintele, dar numai la stomatolog. Prin urmare, ele sunt o opţiune mult mai sigură.
Îndrumă-l spre un stomatolog
Dacă totuşi adolescentul tău este de neclintit şi îşi doreşte bijuteria în ciuda dezavantajelor, îndrumă-l spre un cabinet de stomatologie pentru a o aplica. Nu-l lăsa să-şi aplice singur bijuteria cu un adeziv de proastă calitate, cum este lipiciul pentru unghii false, neindicat pentru uz intern. Altfel, nu doar că bijuteria nu va rezista pe dinte, dar poate provoca reacţii toxice, care se manifestă prin inflamarea gingiei şi prin apariţa unor iritaţii pe mucoasa gurii. Stomatologul va folosi adezivi siguri, chiar dacă „distracţia” va costa mai mult. În plus, înainte de a aplica adezivul şi bijuteria, dentistul va trata dintele cu un gel mineralizant, pentru o bună adeziune.
Mai citeşte: