Vorbeşte-i copilului încă din burtică!
Stă bine ascuns în pântecul tău şi, uneori, dacă nu ai niciun disconfort, înclini să uiţi că e acolo şi aştepţi cu nerăbdare să se împlinească cele nouă luni ca să-i vezi ochişorii.
Şi totuşi, în tot acest timp, el este cu tine: percepe orice schimbare, ascultă, visează lucruri pe care nu le vei afla niciodată... Am stat de vorbă cu o moaşă şi cu un psiholog, pentru a înţelege cum poţi să dezvolţi o relaţie specială cu bebeluşul tău încă dinainte de a se naşte. Vocea mamei este inconfundabilă
Încă din luna a patra, auzul copilului este suficient de dezvoltat încât să perceapă zgomotele din jur, chiar dacă nu le diferenţiază. Una dintre experienţele despre care s-a dovedit că se întipăresc primele în memoria copilului este vocea mamei, singura pe care o poate auzi şi din interior, şi din exterior.
„Cu cât mama şi viitorul tată vorbesc mai mult cu bebeluşul în perioada de sarcină, cu atât el le va recunoaşte mai uşor vocile după naştere”, afirmă moaşa Vania Limban, de la Active Center. În afară de auz, şi simţul tactil al fătului se dezvoltă foarte repede.
De când începi să-i simţi mişcările, poţi să‑i răspunzi mângâindu-l uşor, prin fina apăsare a pântecului. Această tehnică se numeşte haptonomie şi este considerată o metodă eficientă prin care părinţii pot comunica cu cel mic, asigurându-l de iubirea lor încă de când se află în uter.
Puterea neştiută a poveştii
Poate ţi se pare uşor ciudat să citeşti cu glas tare când nu mai este nimeni în jur... Ei bine, din al doilea trimestru de sarcină, copilul este atent la toate zgomotele care ajung la el.
„Dezvoltarea atât a auzului, cât şi a simţului tactil determină apariţia primelor filamente ale memoriei, afirmă psihologul Cristina Geonea. Dacă atunci când este agitat mama repetă, cu glas tare, în mod constant, un anumit basm, el se va linişti. Dacă însă mama îi va citi o poveste nouă, va începe să se mişte mai mult, va da din picioruşe, iar pulsul se va accelera, ca urmare a modificării ritmului povestirii.”
Aşadar, seara, citeşte-i poveşti şi nu te feri să intri în pielea personajelor sau să foloseşti intonaţia – este un exerciţiu care îţi va prinde bine şi mai târziu. De asemenea, ai putea să-i spui chiar povestea voastră, cum s-au cunoscut mami cu tati, cât de iubit este şi cât de mult aşteptaţi să vină pe lume. Chiar dacă nu înţelege ce îi spui, copilul simte că vorbeşti cu el.
Ce preferinţe muzicale are?
Un studiu realizat în Marea Britanie arată că bebeluşii recunosc muzica pe care au ascultat-o cât timp au fost în burtică şi că aceasta le poate influenţa dezvoltarea pe termen lung.
Psihologul Cristina Geonea este de părere că „stimularea auzului fătului prin muzică sau prin cântatul prenatal îi induc acestuia o stare de linişte şi de relaxare.
Folosirea lor repetată face ca după naştere bebeluşul să le recunoască imediat şi să se liniştească mult mai repede când plânge. Cântatul prenatal se asociază foarte bine cu meloterapia.