FIV, şansa cuplurilor care nu pot avea copii

1 2 jpg jpeg

„Aşteptările sunt mari atunci când se decide să se apeleze la fertilizarea in vitro (FIV)“, îmi spune dr. Ionela Anghelescu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Centrul de Fertilitate din cadrul Clinicii Polisano din Bucureşti.

Am ajuns la acest centru cu cel puţin la fel de multe întrebări şi curiozităţi pe care le au cuplurile care urmează să facă o fertilizare in vitro.

Medicul Ionela Anghelescu spune că este bine ca partenerii să vină împreună la prima consultaţie (pentru că infertilitatea nu are doar cauză feminină, ci este o afecţiune de cuplu).

Este şi momentul când doctorul îi va întreba pe viitorii părinţi despre încercările şi despre toate analizele şi eventualele tratamente făcute anterior. Ce analize se impun

Pentru a alege cea mai bună opţiune de tratament, este nevoie de analize care includ pentru partener: spermograma (eventual, consult urologic, ecografie testiculară), iar pentru parteneră: dozări hormonale şi analize vaginale.

Se fac, de asemenea, pentru ambii parteneri, teste uzuale de sânge şi analize serologice.

Poate fi nevoie şi de analize suplimentare, ca de exemplu, teste genetice. Fertilizarea in vitro se poate face când există o problemă a trompelor uterine (este vorba de „trompele înfundate“ – când sunt deteriorate sau blocate), în insuficienţă ovariană (ovarele nu mai eliberează ovule), în endometrioză (ţesutul care căptuşeşte uterul se dezvoltă în afara lui), infertilitate masculină (cantitate sau mobilitate redusă a spermatozoizilor), anomalii uterine sau în sterilitatea din cauze necunoscute.

După diagnostic, se începe cu stimularea ovariană, prin care se urmăreşte obţinerea a 10-15 foliculi, aceştia fiind săculeţi cu lichid în care se dezvoltă ovocitul.

„Timp de 10-12 zile, femeia va face zilnic o injecţie cu hormoni. În acest interval se fac 2-3 ecografii“, îmi spune medicul ginecolog.

Aceste injecţii şi le poate face chiar femeia, acasă, cu ajutorul unui dispozitiv asemănător unei seringi.

Acestea sunt uşor de manevrat, iar pacienta este instruită cum să-şi facă singură injecţia, mă lămureşte medicul, care, ca să mă convingă, mă lasă să fixez o doză necesară unei injectări.

Practic, femeia apucă un pliu al abdomenului şi înţeapă stratul superficial al pielii, de aceea nu va simţi durere.

La ecografie, medicul decide şi cel mai potrivit moment al puncţiei ovariene. Prin această procedură, se vor recolta ovocitele.

Manevra este urmărită pas cu pas cu ajutorul ecografului, iar pacienta poate fi anesteziată local sau general.

Cu o oră înainte de puncţia ovariană, partenerul trebuie să dea o probă de spermă la clinică, în camera amenajată special în acest scop.

Chiar şi bărbaţii cu azoospermie (absenţa spermatozoizilor) pot avea şansa de a deveni tătici.

În cazul lor se recurge la o puncţie testiculară (spermatozoizii sunt „căutaţi“ chiar în testicule).

Medicul Ionela Anghelescu încurajează cuplurile infertile să vină împreună la consultaţii

1 jpg jpeg

Embrionii sunt cultivaţi 3-5 zile

„Partea de laborator pentru o procedură FIV presupune prepararea spermei în laboratorul de andrologie şi fertilizarea ovocitelor în laboratorul de fertilizare in vitro prin FIV standard (inseminarea ovocitelor cu sperma preparată) sau ICSI (injectarea intracitoplasmatică a spermatozoizilor)”, menţionează Andreea Răduică, embriolog.

În laborator, proba de spermă se ţine pe o plită caldă timp de 15-20 de minute (pentru a se lichefia), iar după aceea se face spermograma.

Prin prepararea spermei, se separă spermatozoizii normali de cei cu anumite defecte.

Dacă spermograma are valori normale, se recurge la procedura FIV standard (ovocitele sunt inseminate cu sperma preparată, apoi sunt ţinute în laborator), iar dacă valorile nu sunt în parametri normali, se foloseşte metoda ICSI (se alege un spermatozoid normal şi se injectează în ovocit).

Embrionii sunt ţinuţi în mediu de cultură timp de 3-5 zile (durata este stabilită în funcţie de numărul şi calitatea lor).

De regulă, doi embrioni sunt transferaţi

„În a treia sau a cincea zi de cultură, doi embrioni sunt transferaţi în uter cu un cateter fin, sub control ecografic.

Este o procedură simplă, ce nu necesită anestezie”, spune medicul Anghelescu.

1 jpg jpeg

Dacă pacienta are mai mulţi embrioni de calitate netransferaţi, aceştia se păstrează în azot lichid, la -197 de grade Celsius, putând fi utilizaţi pentru o nouă procedură FIV.

La 14-15 zile după puncţia ovariană, se face testul de sarcină, iar dacă rezultatul e pozitiv, pacienta continuă un tratament de susţinere a sarcinii, început odată cu momentul puncţiei ovariene.

Info: Cuplurile infertile cu vârsta de până la 40 de ani pot beneficia de un FIV gratuit.