Terapiile hormonale, elixir al tinereţii?
O treime din viaţă, atât le „fură” femeilor menopauza, iar bărbaţilor – andropauza. Şi nu ar fi nicio problemă dacă această etapă a vieţii nu ar fi dominată de o stare generală proastă, de bufeuri, de irascibilitate şi de probleme sexuale.
Hormonii te menţin în formă
Toate aceste neplăceri apar deoarece, pe măsură ce trece timpul, scade nivelul de hormoni sexuali (estrogen şi progesteron la femei şi testosteron la bărbaţi).
Rolul acestora nu este doar de a menţine funcţiile sexuale la parametri optimi, ci şi de a asigura starea de sănătate a mai multor organe. Mai precis, în cazul femeilor, hormonii sexuali protejează de bolile cardiovasculare şi menţin densitatea osoasă.
Ce soluţii există
Pentru a scăpa de neplăcerile vârstei a treia, poţi apela la tratamente care echilibrează nivelul de hormoni din sânge. În cazul femeilor, se administrează sub formă de capsule, de injecţii sau de plasturi cu hormoni sexuali feminini. Iar bărbaţilor li se dau pastile cu testosteron. Beneficiile acestei terapii diferă în funcţie de sex.
Mai poţi citi şi:
- Calciul, esenţial pentru vârstnici
Tratamentul trebuie ţinut maximum 5 ani
Potrivit specialiştilor, riscurile terapiilor hormonale sunt mai mici decât beneficiile, singura condiţie fiind administrarea acestora pe o durată de maximum cinci ani. După acest interval, riscurile cresc, mai ales în cazul femeilor.
Mai exact, conform unui studiu efectuat de cercetătorii americani, după un an de tratament, din 10.000 de femei care au beneficiat de terapia hormonală, doar şapte au suferit de boli de inimă, opt au făcut cancer mamar, opt – accident vascular cerebral şi 18 au prezentat cheaguri de sânge pe artere cu potenţial letal.
După cinci-şase ani de tratament, numărul femeilor cu aceste boli s-a dublat, atrag atenţia specialiştii.
Pentru femei
- ameliorează bufeurile; - elimină tulburările de dispoziţie; - reduc nervozitatea; - menţin fermitatea pielii; -protejează creierul, prevenind instalarea bolii Alzheimer.
Pentru bărbaţi
- cresc forţa musculară;
-ajută la arderea mai rapidă a caloriilor şi, prin urmare, la reducerea cantităţii de grăsime;
-reduc rezistenţa la insulină, problemă cu care se confruntă frecvent bărbaţii de peste 50 de ani;
- normalizează tensiunea arterială;
- îmbunătăţesc viaţa sexuală;
- ameliorează abilităţile cognitive.
Hormoni care întârzie îmbătrânirea
Printre hormonii care pot fi administraţi în cazul femeilor la menopauză şi al bărbaţilor la andropauză se numără şi DHEA (dehidroespiandrosteron, precursor al estrogenului şi al testosteronului). Acesta este secretat de glandele suprarenale şi menţine nivelul de energie al organismului şi oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare.
De asemenea, mai pot fi folosite şi suplimente de melatonină, un hormon secretat de glanda epifiză, cu rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire şi în întârzierea apariţiei bolilor specifice bătrâneţii.
Click! de la cititori
După ce am intrat la menopauză, m-am îngrăşat foarte mult. Medicul de familie mi-a spus că s-ar putea să fie de vină nivelul scăzut de hormoni. Mi-a recomandat un tratament hormonal şi am reuşit să slăbesc 2 kg. Viorica Belciug, Neamţ