Lady Gaga: „Fibromialgia este un ciclon de anxietate, depresie şi traumă”
Multă vreme s-a crezut că fibromialgia, boala de care suferă şi Lady Gaga, nu este o afecţiune reală. Deşi cauzele nu sunt bine determinate, fibromialgia există.
Şi pe scenă, şi în afara ei, Lady Gaga, al cărui nume real este Stefani Joanne Angelina Germanotta, este o personalitate efervescentă, care nu se teme să fie ea însăşi. Deşi viaţa ei este invidiată de mulţi, cântăreaţa şi compozitoarea americană suferă de fibromialgie, o afecţiune care o face nu de puţine ori să-şi întrerupă viaţa obişnuită şi să sufere. În documentarul „Gaga: Five Foot Two”, în care Lady Gaga vorbeşte deschis despre activitatea ei de pe scenă şi cea personală, despre sentimentele pozitive şi negative, despre familie şi relaţii, celebra artistă poate fi văzută în câteva scene terifiante, în care plânge în hohote pentru că nu mai suportă durerile care o încearcă şi în alte scene în care este consultată de medic.
Dacă durerile de spate şi de umeri, de gât şi de articulaţii ale membrelor persistă de cel puţin 3 luni, când acestea devin greu de suportat şi când sunt însoţite şi de tulburări de somn şi de oboseală accentuată se poate vorbi despre fibromialgie. „Mă deranjează foarte tare oamenii care nu cred că fibromialgia este reală. Pentru mine şi cred că pentru mulţi alţii, e un adevărat ciclon de anxietate, depresie, traumă şi atacuri de panică, care suprasolicită sistemul nervos şi, ca rezultat, ai dureri ale nervilor. Oamenii trebuie să aibă mai multă compasiune. Durerea cronică nu e o glumă. În fiecare zi te trezeşti şi nu ştii cum o să te simţi”, a mărturisit Lady Gaga într-o discuţie cu revista Vogue. Artista spune că, prin faptul că vorbeşte despre boala ei şi a prezentat-o şi în documentar, speră să ajute la creşterea conştientizării pe scară largă a fibromialgiei.
Fibromialgia, o boală care afectează mai ales femeile
Se pare că mai bine de 70% dintre cazurile de fibromialgie sunt depistate la femei, cele mai afectate fiind cele cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani. Mai multe studii au arătat că hormonii sexuali feminini ar fi implicaţi - testosteronul, hormon sexual masculin, le oferă bărbaţilor o oarecare protecţie în faţa fibromialgiei. Riscul de a dezvolta fibromialgie este mai mare pentru persoanele anxioase şi depresive, cu un sistem imunitar slăbit, pentru cele sedentare sau, dimpotrivă, pentru cele care au o activitate fizică intensă. De asemenea, fibromialgia este des întâlnită la cei care suferă de artrită reumatoidă, de lupus eritematos şi de insuficienţă tiroidiană.
Citeşte mai multe despre fibromialgie, simptome şi tratament, precum şi despre ce alimente e bine să consumi dacă suferi de această afecţiune:
Fibromialgia, o altă faţă a oboselii
Ce nu trebuie să-ţi lipsească din dietă dacă ai fibromialgie
Sursă foto: pagina de Facebook Lady Gaga