Top 5 vitamine și minerale pentru piele

image

În fiecare zi ne expunem pielea la diverși factori ce o pot deteriora: soare, vânt, ploaie, poluare sau praf, numiți și radicali liberi. Din cauza lor pielea poate arăta mai îmbătrânită, se poate usca, pot apărea riduri, pete și iritații. Tocmai de aceea este important să o hrănim atât din exterior, cât și din interior.

Vitaminele și mineralele sunt nutrienții care pot ajuta pielea să arate mai bine, deoarece oferă suportul necesar de care aceasta are nevoie pentru a se regenera. Iată care sunt cele mai bune vitamine și minerale pentru piele pe care le poți lua din alimentație, suplimente alimentare sau prin folosirea produselor de îngrijire ce conțin acești nutrienți:

Vitamina A

Vitamina A poate îmbunătăți sănătatea pielii în mai multe moduri: susține producția de colagen, reduce pigmentarea, reglează producția de sebum și calmează inflamația și roșeața.

Mai mult, utilizarea constantă a cremelor cu vitamina A (adică retinol, retinal și alți retinoizi) poate ajuta la diminuarea ridurilor și la uniformizarea nuanței pielii.

Alimente bogate în vitamina A: morcovi, cartofi dulci, kale, spanac și ouă.

Vitamina E

Beneficiul principal pe care îl aduce vitamina E pielii este efectul intens de hidratare, atât de necesar mai ales pentru pielea uscată. Mai exact, vitamina E ajută pielea să nu se deshidrateze prin etanșarea umidității în straturile sale.

În plus, vitamina E are proprietăți antiinflamatorii, ajută la calmarea pielii iritate și stimulează capacitatea de absorbție, ceea ce înseamnă că o cremă cu vitamina E va pătrunde mai ușor în piele, ajutând și alți nutrienți să pătrundă în epidermă.

Alimente bogate în vitamina E: ulei de masline, migdale și arahide.

Vitamina C

Vitamina C este ceea de ce are nevoie pielea matură, deoarece ajută la reducere petelor pigmentare, cum sunt petele maronii care apar odată cu vârsta, și stimulează producția de colagen. De asemenea, îmbunătățește proprietățile naturale ale pielii de a se proteja împotriva razelor ultraviolete. Așadar, iată încă un motiv în plus pentru a introduce vitamina C  în rutina de îngrijre.

Reține, dacă folosești un ser cu vitamina C dimineața, este foarte important să aplici și o cremă de protecție solară cu minim SPF 30 înainte de a ieși afară.

Alimente bogate în vitamina E: portocale, căpșuni, kiwi, roșii și broccoli.

Zinc

Acest mineral este benefic nu doar pentru piele, dar și pentru păr și unghii. Cum pielea are tendința de a-și pierde din umiditate, mai ales vara, zincul vine în ajutor, susținând generarea de uleiuri naturale, ceea ce asigură o piele moale și catifelată. În plus, zincul este ideal pentru tenul gras, cu tendință acneică, deoarece scade secreția de sebum și grăbește vindecarea țesuturilor.

Alimente bogate în zinc: carne roșie, fructe de mare, fasole, năut, linte, nuci, ouă.

Cupru

Și cuprul, la rândul său, este implicat în producția de colagen și elastină, care conferă pielii rezistență și elasticitate. În plus, cuprul contribuie la îmbunătățirea funcției antioxidanților, ajutând astfel la protejarea pielii de daunele oxidative. Nu în ultimul rând, cuprul este implicat în procesul de transformare a tirozinei, un aminoacid care ajută corpul să producă melanină, pigmentului pielii.  

Alimente bogate în cupru: crabi, homari, stridii, ficat, rinichi, tarâțe de ovăz și germeni de grâu.

Așadar, este important să îți hrănești pielea cu vitamine și minerale dacă dorești ca aceasta să aibă un aspect radiant. De asemenea, nu uita că demachierea, curățarea și hidratarea sunt niște proceduri esențiale care te ajută să ai o piele sănătoasă.

Sursa foto: www.vecteezy.com