VIDEO: Carne roşie, cel mult trei porţii în 7 zile

Creşte riscul de cancer şi determină apariţia bolilor de inimă?
Referitor la afecţiunile cardiace, răspunsul este foarte clar. Carnea roşie (porc, vită, oaie, miel) conţine multe grăsimi nesaturate, care ridică nivelul de colesterol din sânge. Prin urmare, creşte riscul apariţiei bolilor de inimă. Când vine vorba de cancer, răspunsul este încă pus sub semnul întrebării. Se pare însă că un consum ridicat de carne roşie poate duce la apariţia cancerului colorectal.
Ce beneficii nutriţionale are carnea roşie?
Este bogată în fier, mineral care nu trebuie să lipsească din organism, mai ales în perioada adolescenţei. Carnea roşie mai conţine vitamina B12 şi zinc, care ajută la întărirea sistemului imunitar, dar şi proteine, care ajută oasele şi muşchii.
Carnea de porc este o carne roşie sau albă?
Este o carne roşie, spun specialiştii. Există o proteină în carne care ajută la păstrarea oxigenului din muşchi, aceasta fiind cea care dă „culoarea” cărnii. Pentru că această proteină se găseşte din belşug în carnea de porc, aceasta din urmă a fost catalogată drept carne roşie.
Cât de multă carne roşie putem consuma?
„Nu trebuie să renunţăm la carnea roşie”, spun specialiştii. Dar trebuie să limităm consumul ei. Două- trei porţii care să conţină carne roşie, pe săptămână, sunt suficiente. Specialiştii recomandă, însă, evitarea produselor preparate din carne roşie, precum cârnaţii sau şunca.
Cum putem reduce efectele negative ale cărnii roşii?
Pentru a preveni efectele negative, aveţi grijă când o preparaţi. Este de preferat să gătiţi carnea roşie pe grătar şi nu în ulei, însă nu o ardeţi. Nu uitaţi, înainte de a prepara carnea, să eliminaţi grăsimea. Preparatele marinate pot reduce riscul de apariţie a cancerului. Mâncaţi friptura în combinaţie cu salată de legume.