Sarea în exces ne îmbolnăveşte RINICHII

1 2 jpg jpeg

Nu abuza de antiinflamatoare!

Aspirina şi celelalte antiinflamatoare reduc producţia de prostaglandine - substanţele care generează inflamaţia şi durerea, dar care reglează, totodată, activitatea rinichilor.

Bea apă cu puţine minerale!

Doi litri de apă pe zi, ca să previi infecţiile urinare şi să previi formarea calculilor. Nu uita însă: dacă ai (avut) deja calculi renali, bea doar apă cu oligominerale – prin concentraţia mică de minerale (sare, în special) ameliorează funcţionarea rinichilor. În caz contrar rişti să faci o recidivă în următorii trei ani.

Foloseşte sare dietetică!

Mâncăm multă sare, cam 15 g pe zi! Iar sodiul pe care îl conţine afectează, cu timpul, rinichii. Redu doza şi cumpără doar sare dietetică: conţine de trei ori mai puţin sodiu decât sarea de mare şi mai mult potasiu.

Controlează-ţi nivelul glicemiei!

În Europa, numărul bolilor renale cronice creşte an de an cu 5-8%. Unul din factorii de risc este diabetul. Dacă există precedente în familia ta, verifică-ţi periodic nivelul glicemiei, mai ales după 40 de ani.

Supraveghează-ţi alimentaţia!

Dacă ai avut calculi renali, riscul de recidivă este foarte mare. Şi îl poţi reduce doar cu dieta corectă: fără sare şi produse lactate – în caz de calculi formaţi din calciu; fără carne, scrumbii, sardine, crustacei – dacă acidul uric este problema; fără spanac, sparanghel, sfeclă – în caz de calculi formaţi din oxalat de calciu.