Prepară-ţi singur băuturi sănătoase

1 2 jpg jpeg

Cidru de mere pentru inimă

Un măr pe zi ţine doctorul departe, zice o vorbă veche. Probabil a spus-o cineva care încă nu descoperise cidrul de mere, care are mai multe substanţe considerate „sănătoase” decât fructele crude.

Această băutură slab alcoolizată face minuni dacă o consumi regulat: previne cancerul, accidentele vasculare cerebrale şi infarctul. Speli bine merele şi le pui în storcător.

Strecori sucul obţinut printr-o pânză şi îl pui într-un vas la fermentat. Adaugi zahăr după cât de dulce îl doreşti. Astupi vasul cu un dop prin care trece un furtun şi după ce fermentaţia a încetat, transferi cidrul într-un alt vas, fără a tulbura drojdia de pe fundul vasului.

Sănătos ca braga

Braga era o băutură ieftină, din mei măcinat fiert, apreciată în patiseriile de altădată ale Bucureştilor. Un pahar pe zi te pune rapid pe picioare dacă eşti în convalescenţă sau ai trecut printr-o perioadă stresantă.

Ca să o prepari, îţi trebuie 600 grame de mei, 200 grame de orz, 200 grame de secară, 500 grame de tărâţe de grâu şi 200 grame de mălai. Toate cerealele trebuie măcinate. Amesteci toate ingredientele cu apă şi faci turte mici, pe care le coci.

Le sfărâmi şi le pui într-un vas de lemn şi le amesteci cu şase litri de apă fierbinte. După trei zile de fermentat, braga este gata.

Berea de casă are grijă de rinichi

Despre bere, aproape numai de bine: băută în cantităţi moderate, aceasta previne formarea pietrelor la rinichi şi reduce riscul bolilor de inimă. Ai nevoie de 15 litri de apă, un kilogram de malţ de orez, un kilogram de porumb boabe, 600 grame de zahăr, 10 grame de frunze de hamei şi 40 de grame de drojdie de bere.

Fierbi malaţul şi porumbul în apă într-un vas emailat. După patru ore, adaugi hameiul. Îl fierbi 20 de minute şi strecori lichidul într-un alt vas, după care adaugi zahărul. Când s-a mai răcit, adaugi drojdia.