Prea mult gluten ne pune în pericol sănătatea! Cum recunoaştem intoleranţa la gluten
Intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten la indivizi predispuşi genetic. Afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei. Florin Bălănică, medic nutriţionist, explică la Antena 1, cum ne dăm seama dacă suferim de această intoleranţă şi ce putem face pentru a duce o viaţă fără mari probleme.
Când se declanşează intoleranţa la gluten
”Modul de viaţă este fundamental, iar nutriţia înseamnă cam 80% din viaţă, după care mişcarea şi apoi toate celelalte elemente care fac parte din viaţa noastră. Românii mănâncă ce au la îndemână, un covrig, un pateu şi ajung să nu fie atenţi la partea de alimentaţie. Glutenul este o proteină din cereale, este cea care face aluatul să fie lipicios şi să se întindă. Sunt persoane care au intoleranţă la gluten genetic, nativ. Trebuie să ştim câteva lucruri foarte importante. Această intoleranţă se poate declanşa oricând şi nu este o patologie a tractului digestiv, a intestinului subţire. În medicina modernă s-a observat că intoleranţa la gluten duce la diverse patologii cum ar fi depresia sau infertilitatea sau tulburări cutanate, ca celulita”.
Simptomele intoleranţei la gluten
”Intoleranţa la gluten poate fi asimptomatică şi poate apărea subit cu o durere de cap care nu trece cu absolut nimic sau probleme ale pielii, dureri articulare. Lucruri care nu te duc cu gândul sub nicio formă la gluten. Intoleranţa la gluten este specifică unor persoane cu o anumită dispoziţie genetică cam 1% din populaţie suferă de această patologie şi asta presupune că ai un fond genetic. Găsim glutenul în cereale, dar găsim şi în cosmetice spre exemplu, trebuie să fim foarte atenţi şi să citim toate ingredientele produselor pe care le folosim zilnic. Există multiple teste care se pot face la naştere prin care se poate vedea dacă micuţii sunt predispuşi la anumite boli metabolice ca şi aceasta”.
Alte semne că ai putea avea intoleranţă la gluten:
- balonarea imediat după masă şi flatulenţa; diareea, constipaţia şi fecalele care miros foarte urât; crampele abdominale; durerile de cap fără o cauză aparentă.
- te simţi obosit des după ce consumi produse care conţin gluten (paste, pâine, cereale, bere). Oboseala poate fi cauzată şi de deficitul de fier, în această situaţie, tot glutenul fiind de vină, provocând astfel anemia. Însă nu doar această proteină duce la lipsa fierului din organism.
- dermatita herpetiforma (boala Duhrin ) este o formă de afecţiune a pielii asociată cu boala celiacă. Se manifestă prin apariţia unor vezicule pline de lichid pe piele. I se mai spune şi eruptia „bolii celiace“
- scăderea subită în greutate din cauza problemelor digestive şi din cauza malabsorbţiei substanţelor nutritive.